Cât costă apartamentele din marile orașe, pe zone: La periferie, prețul scade cu zeci de mii de euro față de centru
Prețurile apartamentelor au devenit extrem de ridicate, astfel încât puțini sunt cei care își mai permit să își cumpere o locuință. Dar prețul depinde foarte mult de zonă, întrucât un apartament la periferia Bucureștiului poate costa cu zeci de mii de euro mai puțin decât unul plasat în centrul Capitalei.
Cum s-au schimbat prețurile apartamentelor în marile orașe
Analiza trimestrială a unui portal imobiliar care urmărește evoluția prețurilor, pe zone, arată cât de mult s-au schimbat lucrurile, de la an la an.
Diferența între prețurile cerute pe apartamente din zone văzute drept bune față de cele din cartiere periferice poate fi de sute de euro sau chiar 1000 de euro/mp.
De exemplu, în trimestrul doi din 2023, prețurile cerute pentru proprietățile rezidențiale din România s-au depreciat în medie cu 0,2% față de trimestrul anterior, arată economedia, citând Imobiliare.ro.
Privind evoluția anuală, indicele a înregistra o scădere de 3%. Cele mai scumpe apartamente din România sunt în Cluj și București, dar există diferențe masive în interiorul aceluiași oraș privind prețurile locuințelor.
În București
De exemplu, în București, cele mai scumpe apartamente sunt cele centrale și ultracentrale, unde valoarea medie este de 2.585 de euro pe mătru pătrat util. Asta înseamnă o creștere anuală de 1,7% după o apreciere trimestrială de 1,8%.
În zonele semicentrale, un astfel de apartament se vinde cu 1.728 de euro pe metru pătrat, după o apreciere de 0,6% de trei luni și o scădere de 4% la 12 luni.
La periferie, prețul mediu este de 1.487 de euro pe metru pătrat util, o creștere cu 0,2% față de trimestrul anterior și o scădere cu 2,8% față de trimestru 2 din 2022.
Diferența între media de la periferie și media din centru este de aproape 1.000 de euro, adică 50.000 de euro pentru o locuință de 50 mp.
În Cluj
Nici în Cluj lucrurile nu stau mai bine. Există o medie de preț de 2.951 de euro pe metru pătrat, o apreciere de 2,9% în T2 2023 și o creștere la nivel anual de 9,4%.
Urmează zona semicentrală, unde prețurile s-au majorat până la 2.617 euro pe metru pătrat util, o creștere la nivel anual de 3,8% pentru zona semicentrală.
În cartierele mărginașe din Cluj, un apartament se vinde cu 2.210 euro pe metru pătrat util, 1,1% creștere față de cele 3 luni anterioare.
Diferența dintre prețurile de la periferie și cele din centru este de 741 de euro.
În Timișoara
În Timișoara, locuințele centrale și ultracentrale se vând cu 1.779 pe metru pătrat util, o creștere de 9% la 12 luni.
În zonele semicentrale, un apartament costă 1.449 pe metru pătrat, o creștere de 2,6% la 12 luni.
La periferie, prețul mediu este de 1.438 de euro pe metru pătrat util, creștere cu 0,9% față de trimestrul anterior.