Cât alcool are berea ‘fără alcool’, de la câte riști să-ți pierzi permisul de conducere. Răspunsul care bulversează șoferii români
Berea fără alcool este refugiul multor șoferi din România care vor să se răcorească pe timp de vară, dar își doresc să facă acest lucru fără riscuri. În realitate, datorită legislației în vigoare în țara noastră, ar fi totuși bine să ai în vedere câteva aspecte, ca să nu-ți pierzi permisul.
Berea marcată ”fără alcool” de la magazin poate să conțină o cantitatea mică de alcool. Așa este legal în România. Conform legislaţiei în vigoare, pentru a primi eticheta de bere fără alcool, o bere trebuie să conţină cel mult 0,5% alcool. În principiu, nu vorbim despre o cantitate semnificativă, care să modifice alcoolemia unei persoane sau care să lase un şofer fără permis de conducere.
Pe de altă parte, la fel ca în orice altă situație, depinde cât bei. Nu de alta, dar să nu uităm că, în conformitate cu Codul Rutier, alcoolemia permisă pe meleaguri mioritice este zero – 0,000. Nu ai voie să bei. Au devenit virale situațiile în care un român a băut suc de soc și i-a fost ridicat permisul de conducere din cauza gradului absolut infim de alcoolemie din băutura răcoritoare obținută prin fermentare.
Câtă bere fără alcool trebuie să pei să rămâi fără permis
În principiu, o bere fără alcool nu modifică alcoolemia în aerul expirat al unei persoane. În mod evident, acest detaliu depinde și de câteva kilograme ai, iar la o greutate de 50 de kilograme, există un risc un pic mai mare să se întâmple ceva. Problemele mai evidente apar însă cazul abuzului.
Practic, dacă bei 3-4 beri fără alcool și nu mănânci, există o șansă să-ți influențeze alcoolemia în sânge până la nivelul la care să ai o problemă cu autoritățile. Matematic însă, specialiștii sunt de părere că un om de dimensiune medie ar trebui să bea 10 litri de bere fără alcool într-un interval relativ scurt pentru a rămâne fără permis.
Dincolo de acest aspect însă, ar fi bine să ai în vedere și faptul că, conform reginamaria.ro, alcoolul este eliminat din organism la o rată de 16 mg alcool/100 ml sânge pe oră, din momentul în care nu se mai consumă alcool. Asta înseamnă că este nevoie de aproximativ 10 ore pentru ca o persoană care are o alcoolemie de 1,6 la mie să ajungă la o alcoolemie 0. Rata de eliminare nu este influențată de kilogramele persoanei, înălțime sau tipul de alcool consumat.