Casa Verde Fotovoltaice 2023 ar putea fi cel mai mare eșec guvernamental din acest an. Contestat în instanță a doua oră, nimeni nu știe când ”își revine”

de: Gabriel Peneș
03 10. 2023

Casa Verde Fotovoltaice 2023 s-a împotmolit încă o dată și ar putea deveni cel mai mare eșec guvernamental din 2023. Programul căruia i-a fost alocat un buget total de 1,75 miliarde de lei intrase în faza instalării panourilor fotovoltaice pentru cei admiși în el, dar contestațiile în instanță au blocat procesul, nimeni neputând spune când va fi reluat.

Casa Verde Fotovoltaice 2023, mari probleme în instanță

Casa Verde Fotovoltaice 2023 trebuia să fie un mare succes al guvernului din acest an. Derulat prin Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), prin program se prevedea acordarea unei finanțări de maximum 20.000 de lei pentru fiecare proiect, sub condiţia suportării unei contribuţii proprii a beneficiarului de 2.000 de lei.

Bugetul total alocat programului a fost de 1,75 miliarde de lei, echivalentul a peste 87.000 de sisteme fotovoltaice. Dar Casa Verde Fotovoltaice 2023 se confruntă cu noi probleme în instanță, după ce o altă firmă din cele respinse de Administrația Fondului pentru Mediu a dat instituția în judecată.

Citește și: Casa Verde Fotovoltaice, ”pe butuci”. Procesul care a suspendat cel mai așteptat program de către români

Primul caz s-a înregistrat la Oradea, unde Curtea de Apel a suspendat programul în urma unui deschis de una dintre firmele care nu a fost validată ca instalator de sisteme fotovoltaice, DHELECTRIC SYSTEMS SRL.

Programul a fost suspendat

Administraţia Fondului pentru Mediu a anunțat atât suspendarea programului Casa Verde Fotovoltaice 2023, precum și intenția de a depune cerere de recurs la Curtea de Apel Oradea în vederea deblocării şi reluării programului în cel mai scurt timp.

Dar o nouă lovitură în instanță a fost primită de program într-o altă zonă a țării. De data aceasta este vorba de o firmă din județul Argeș, Network Connections Project SRL din Pitești, conform profit.ro.

Citește și: Lovitură pentru acești români: Au luat banii, iar acum au rămas cu ochii în soare

Firma respectivă spune vina pentru această situație aparține platformei AFM prin care s-a făcut comunicarea și s-au trimis documentele solicitate.

Mai exact, administratorul firmei, Gheorghe Dovlecel, a explicat pentru Economedia, că atunci când a vrut să încarce în platformă răspunsul pentru AFM conform căruia deține Atestatul de tip C1A, precum și atestatul respectiv, nu s-a încărcat decât răspunsul, nu și documentul solicitat.

Când se reia Casa Verde Fotovoltaice 2023

Network Connections Project SRL din Pitești încerca astfel să fie reprimită în program, după ce s-a regăsit pe o listă cu alți 95 de instalatori respinși.

„Motiv respingere: Nu au fost transmise documentele solicitate în etapa de remediere, respectiv nu s-a transmis Atestatul de tip C1A, nefăcându-se dovada faptului ca sunt îndeplinite condițiile privitoare la competențele de tip B, conform art. 11 alin. 1, lit. i) din ghidul de finanțare”, se scrie în motivația respingerii de către AFM, potrivit sursei citate.

Citește și: Declarație bizară de la un șef de instituție: românii își pun prea multe panouri solare, umplu acoperișul cât cuprinde

Firma din Pitești a deschis două procese în urmă cu o lună la Tribunalul Argeș: unul pentru suspendarea deciziei inițiale prin care a fost respinsă înscrierea firmei în program pentru că i-ar fi lipsit un anume tip de certificat, și al doilea pentru anularea deciziei AFM, prin care i-a fost respinsă și contestația la eliminarea din program.

Ce buget are programul din acest an

În același timp, avocații firmei argeșene au cerut oprirea programului Casa Verde Fotovoltaice 2023 până la reprimirea în program a firmei eliminate de AFM.

Joi, Tribunalul Argeș a stabilit că își declină competenţa de soluţionare a cauzei în favoarea Curţii de Apel Piteşti- Secţia a II-a Civilă, de Contencios Administrativ şi Fiscal, care încă nu a stabilit un termen de judecată.

„E un caz similar cu cel de la Bihor, dar nu identic. Joi am avut termen de judecată. S-a avut în vedere și sentința de la Bihor și tribunalul a declinat competența către Curtea de Apel și acum așteptăm termen de judecată”, a mai declarat Dovlecel, conform aceleiași surse.

Prin urmare, Casa Verde Fotovoltaice 2023 a „înghețat” în acest moment pe o perioadă indefinită și s-ar putea transforma în cel mai mare eșec guvernamental din acest an.