Care este secretul fericirii și cât depinde el de ceea ce cred ceilalți despre noi

de: Iulia Kelt
28 04. 2023

Finlanda a fost numită recent cea mai fericită țară din lume pentru al șaselea an consecutiv. Au fost prezentate, de asemenea, o serie de teorii pentru a explica de ce națiunea nordică continuă să se claseze în fruntea topului celor mai fericiți oameni din lume.

Un profesor de sociologie finlandez a atribuit poziției țării „o orientare culturală care stabilește limite realiste așteptărilor cuiva pentru o viață bună”. Adică pare să creadă că finlandezii sunt fericiți pentru că nu își stabilesc țeluri prea înalte și se mulțumesc cu puțin.

Despre acest lucru, redacția noastră a discutat recent cu trupa finlandeză LAMORI, în acest interviu.

Ar trebui să ne reducem cu toții așteptările pentru a fi mai fericiți?

Așteptările ridicate sunt importante pentru că ne permit să visăm și să ne creăm obiective la care lucrăm. Printr-un proces numit contrast mental, creăm judecăți despre așteptările noastre cu privire la viitor.

De exemplu, așteptările cuiva de a găsi un partener de viață se pot diminua atunci când o relație se destramă. Cu toate acestea, dacă persoana are, în continuare, așteptări mari că va întâlni persoana potrivită, va continua să o caute.

Când avem așteptări puține, în ceea ce privește reușită, este mai probabil să renunțăm rapid, astfel că șansele se reduc la zero.

Deși este util să ne stabilim așteptări mari pentru noi înșine, avem tendința de a performa mai bine atunci când alți oameni au așteptări grandioase de la noi. Acest fenomen poartă numele de Pygmalion.

Convingerea noastră că ceilalți ne văd capabili și cred că putem realiza mai mult decât credem că putem ne împinge să performam mai bine. La fel, atunci când ceilalți au așteptări scăzute de la noi, în general tindem să dăm rateuri.

Efectul Pygmalion a fost testat la scară largă la locurile de muncă, dar și în educație, arătând rezultate similare.