Care este originea vântului solar. Ce spun oamenii de știință, detaliul surprinzător descoperit

de: Gabriel Peneș
25 08. 2023

Soarele emite în mod constant particule. Acesta este vântul solar. Deși acesta poate fi intensificat uneori de explozii solare și de erupții coronare masive, originea vântului solar nu este clară. Satelitul de observare a soarelui (SOLO) al Agenției Spațiale Europene (ESA) a oferit o nouă perspectivă asupra acestui mister.

Care este originea vântului solar

Observațiile de pe satelitul SOLO al ESA relevă prezența unor mici jeturi de plasmă despre care se crede că ar fi sursa vântului solar. Cel mai puternic tip de explozie solară este cel din clasa X.

Cele mai mici sunt de un milion de ori mai slabe și sunt numite nano-explozii. Aceste mici jeturi sunt de 1.000 de ori mai slabe. De asemenea, ele durează doar între 20 și 100 de secunde, maximum.

Cercetătorii cred că acestea au legătură cu găurile coronale, acele locuri de la suprafața Soarelui pe unde iese câmpul magnetic, permițând vântului solar să iasă.

Descoperirile contrazic ideea că vântul solar eliberat în mod constant, mai ales pasiv, plasma extinzându-se în sistemul solar prin găurile coronale.

„Unul dintre rezultate este acela că, în mare măsură, acest flux nu este, de fapt, uniform, omniprezența jeturilor sugerează că vântul solar din găurile coronale s-ar produce ca o emisie intermitentă”, a declarat Andrei Zhukov, de la Observatorul Regal din Belgia, colaborator la lucrările care au condus campania de observare a datelor înregistrate de SOLO, pentru IFLScience.

Ce spun oamenii de știință, detaliul surprinzător descoperit

Satelitul SOLO schimbă perspectivele, atunci când vine vorba de observarea Soarelui. Folosind Extreme Ultraviolet Imager (EUI), echipa a reușit să vadă aceste mici structuri în găurile coronale situate la polul sud al Soarelui.

Și, cu toate că durează puțin, ele par a fi pretutindeni, emițând particule cu viteze de până la 100 de kilometri pe secundă.

„Am putut detecta aceste mici jeturi doar datorită imaginilor fără precedent, de înaltă rezoluție, produse de EUI”, a adăugat autorul șef al studiilor, Lakshmi Pradeep Chitta, de la Max Planck Institute for Solar System Research, Germania.

„Cred că acesta este un pas important în descoperirea sursei vântului solar”, a spus și David Berghmans, care lucrează, de asemenea, la Royal Observatory of Belgium, ca investigator principal pentru dispozitivul EUI.

O mai bună înțelegere a efectului acestor jeturi asupra vântului solar se va produce în câțiva ani. În prezent, SOLO orbitează Soarele la nivelul ecuatorului, cam ca toate celelalte planete din sistem. Dar, folosind gravitația planetei Venus, va fi deplasat pe o orbită mai înclinată. SOLO va fi prima navă-satelit care va vedea polii Soarelui și va oferi perspective noi studierii multor fenomene solare.

„Este mai dificil să măsori proprietățile acestor jeturi, atunci când le observi dint-un unghi nepotrivit, dar, în câțiva ani, le vom vedea dint-o perspectivă diferită față de toate celelalte telescoape sau observatoare, iar acest lucru va fi de mare ajutor”, a explicat Daniel Müller, cercetător de proiect ESA la SOLO.