Care este cel mai sigur loc într-un avion? Ce spun experții în aviație

de: Ozana Mazilu
07 02. 2023

Când rezervi un zbor, te gândești vreodată ce loc te va proteja cel mai mult în caz de urgență? Probabil ca nu.

Majoritatea oamenilor își rezervă locuri pentru confort, cum ar fi spațiu pentru picioare sau acces facil la toalete. Dacă ești grăbit, rezervi locul cât mai aproape posibil de față, astfel încât să poți coborî mai repede.

Rareori rezervăm un zbor, cu speranța de a obține unul dintre locurile din mijloc, din ultimul rând. Ei bine, ghici ce? Aceste locuri sunt, din punct de vedere statistic, cele mai sigure dintr-un avion.

Cel mai sigur loc din avion

Conform analizei datelor recensământului efectuată de Consiliul Național de Siguranță al SUA, șansele de a muri într-un avion sunt de aproximativ 1 din 205.552, comparativ cu 1 din 102 într-o mașină. Chiar și așa, acordăm puțină atenție accidentelor rutiere mortale, dar când auzim despre prăbușirea unui ATR72 în Nepal, acesta este subiectul principal de pe fiecare pagină de știri.

O investigație TIME care a analizat 35 de ani de date despre accidente de aviație a constatat că scaunele din spate, din mijloc, ale unei aeronave au avut cea mai mică rată de deces: 28%, comparativ cu 44% pentru scaunele din culoarul din mijloc.

Acest lucru are și logică, și sens. Dacă stai lângă un rând de ieșire, îți va oferi întotdeauna cea mai rapidă ieșire în caz de urgență, cu condiția să nu existe incendiu pe acea parte. Dar aripile unui avion stochează combustibil, așa că acest lucru descalifică rândurile de ieșire din mijloc ca fiind cea mai sigură opțiune.

În același timp, a fi mai aproape de față înseamnă că vei fi afectat înaintea celor din spate. Cât despre de ce scaunele din mijloc sunt mai sigure decât scaunele de la fereastră sau de la culoar, din cauza tamponului oferit de a avea oameni de ambele părți.

Piloții sunt instruiți pentru a minimiza riscul potențial într-un eveniment de urgență cât mai bine posibil. Ei vor încerca să evite să lovească munții și să caute un loc plan, cum ar fi un câmp deschis, pentru a ateriza cât mai normal posibil. Tehnica de aterizare în apă necesită evaluarea condițiilor de suprafață și încercarea de a ateriza între valuri, la un unghi de aterizare normal.