Care este cel mai mare organism viu de pe Pământ. Care este explicația, ce record ar mai putea deține

de: Gabriel Peneș
21 09. 2023

Dacă te gândești la vreo balenă ori un elefant ca fiind cel mai mare animal de pe Pământ, vei fi departe de adevăr. Pentru a-l afla, va trebui să privești spre lumea vegetală. Mai precis spre o pădure de aspeni – un fel de plopi tremurători – ce se găsește în Munții Stâncoși din SUA. Ea ar putea deține, de asemenea, și un alt record pentru lumea naturală

Care este cel mai mare organism viu de pe Pământ

Care este secretul unei vieți lungi? Ca să afli acest lucru ar trebui să-l întrebi pe Pando, pădurea din statul Utah ce se întinde pe 43 de hectare. Pando este un organism clonal care reprezintă un aspen tremurător de sex masculin.

A fost identificat ca un singur organism viu, deoarece părțile sale posedă markeri genetici identici și se presupune că are un sistem masiv de rădăcini subterane interconectate.

De altfel, acest sistem de rădăcini este cel mai mare din lume. Se estimează că aceste „clone” de copaci și-au extins rădăcinile de 14.000 de ani până în prezent, ceea ce l-ar putea face și cel mai bătrân organism viu de pe Pământ cunoscut de știință.

Longevitatea extremă a fost descoperită la tot felul de creaturi cu o speranță de viață ce reprezintă o deviație impresionantă de la standardele normale.

Dintre acestea se detașează meduza nemuritoare ce poate trăi circa 2.000 de ani, dacă nu cumva pentru veșnicie. Dar când analizezi durata de viață printre organismele sesile, ce nu au frunze cu pețiol (codiță), lucrurile o iau chiar razna.

Pando poate trăi chiar și peste 14.000 de ani. Acest organism este straniu, pentru că, deși la suprafață arată ca o pădure întreagă, formează, de fapt, un singur organism.

Care este explicația, ce record ar mai putea deține

Numele său înseamnă „răspândire” în limba latină și este compus, de fapt, din aproximativ 47.000 de clone de copaci care, împreună, cântăresc circa 6.000 de tone.

Din acest punct de vedere, este cel mai mare,  cel mai greu organism viu de pe Terra. E ca un balaur cu 7 capete, dar mult mai frumos, inofensiv și umbros sau, dacă vrei, fiecare copac este ca o ramură a unui arbore ce se alimentează dintr-o rădăcină comună, chiar dacă au tulpini individualizate.

Astfel de „grupuri de clone aspen” există și în alte părți ale lumii, dar niciunul nu este atât de răspândit. Pando a crescut la dimensiunea de azi în circa 14.000 de ani, cu toate că celulele individuale ce-l formează trăiesc doar în jur de 130 de ani.

Monorhaphis chuni, un burete sticlos de mare adâncime i-a șocat pe cercetători, în 2012, când aceștia au putut analiza structura sa de siliciu pentru a-i determina speranța de viață. Crește în formă de corpusculi compuși din straturi de siliciu a căror vârstă poate fi datată la fel ca inele unui copac.

Există bureți sticloși ce trăiesc mai mult decât M. chini și care arată ca veniți din alte universuri. Un exemplar de M. chuni din Marea Chinei de Est are o vârstă estimată de 11.000 de ani.

Acești bureți ce cresc până la 3 metri nu au doar o viața foarte lungă, ci și sunt și o arhivă imensă pentru schimbările climatice ce au avut loc în adâncul oceanelor de-a lungul timpului.

Trandafirul din Hildesheim este o ciudățenie printre tipurile de trandafiri și poate fi văzut AICI. Cu siguranță, nu îl poți face cadou cuiva, într-un buchet și nici nu-l poți ține într-o vază. Cunoscut și ca „trandafirul de o mie de ani”, el se află la Catedrala Hildesheim din Germania și a fost plantat pe la începutul anilor 800, adică acum 1.200 de ani.

A fost aproape să fie distrus de bombadamentele din Al Doilea Război Mondial, dar din ruinele catedralei a răsărit din nou, grație unei rădăcini ce a supraviețuit bombelor. Încă înflorește anual, producând flori roz în fiecare lună mai.