Când au ajuns oamenii moderni în Europa, de fapt: noile date contrazic istoria
Peștera Grotte Mandrin a răsturnat orice idee antropologică despre sosirea Homo sapiens în Europa de Vest.
Cercetarea în fapt încearcă să construiască o nouă imagine care plasează descoperirile din Mandrin în contextul activității umane din Asia.
Până anul trecut se credea că Homo sapiens nu a ajuns în Europa de Vest decât în urmă cu 43.000 de ani, iar toate artefactele culturale de dinainte de acel moment trebuie să fi fost opera oamenilor de Neanderthal.
Descoperirea unui dinte de copil, în peștera din Valea Ronului, Franța, a infirmat această idee. Cu toate acestea, aceeași săpătură a scos la iveală dinți de la șase neandertalieni diferiți din peșteră.
Sute de artefacte contrazic istoria
Recent, sute de artefacte, inclusiv arcuri și săgeți, au fost raportate în Stratul E al peșterii Mandrin, unde a fost găsit dintele cu pricina, reprezentând cea mai mare colecție cunoscută de așa-numite obiecte neroniane.
Acestea au oferit câteva informații despre primul Homo sapiens care a ocupat Mandrin, dar absența îndelungată ulterioară a sa a cam tulburat apele și calculele oamenilor de știință.
În noua lucrare, Dr. Ludovic Slimak de la Universite de Toulouse III a încercat să clarifice acest lucru, comparând stilul uneltelor găsite în Mandrin în și deasupra stratului E cu cele găsite la Ksar Akil, Liban.
În momentul în care primii sapiens au ajuns la Mandrin, oamenii de Neanderthal ocupaseră peștera cu cel mult un an înainte. S-ar putea să nu aflăm niciodată dacă au plecat pașnic sau au fost goniți prin violență.
Este, cu siguranță, posibil ca acesta să fi fost unul dintre momentele în care ADN-ul de Neanderthal a intrat în genomul nostru, așa că cele două popoare ar fi putut fluidele corporale.
Nu s-a găsit nicio dovadă a prezenței lor în alte situri atât de îndepărtate, dar se știe că, la scurt timp după aceea, Mandrin a fost din nou casă pentru neanderthalieni.