Cafeaua poate face minuni pentru creier: descoperirea fascinantă a cercetătorilor

de: Gabriel Peneș
21 07. 2023

În funcție de părerea pe care o asculți, cafeaua este fie un superaliment sau o superbăutură, fie un pericol pentru sănătate. Cu toate acestea, un studiu recent a demonstrat un lucru remarcabil: băutura pe care aproape toți o savurăm, cel puțin dimineața, are capacitatea de a perturba formarea aglomerărilor de proteine care contribuie la dezvoltarea unor boli neurodegenerative.

Cafeaua poate face minuni pentru creier

Boala Alzheimer este o afecțiune neurodegenerativă încă puțin înțeleasă și care nu are un tratament menit s-o elimine, decât metode de încetinire a procesului.

Ea face parte din tulburările tauopatii, ce sunt caracterizate prin formarea de plăci de proteine Tau în creier. Aceste proteine se pot aduna în structuri sub formă de fire numite fibrile.

Dar, un nou studiu sugerează că este posibilă un efect neuroprotector prin consumul de cafea. Astfel, o doză de cafea poate inhiba procesul  despre care se crede că sunt implicate proteinele Tau, încă din debutul bolii Alzheimer.

Cercetătorii s-au concentrat mai ales pe beneficiile cafelei espresso în influențarea dezvoltării și comportamentului acestei aglomerări patologice de proteine.

Folosind boabe de cafea ce se găsesc în comerț, cercetătorii și-au turnat câte un espresso, înainte de a izola câțiva compuși din lichis. În mod specific, ei au extras alcaloizii de cafeină și trigonelină, la fel ca și compusul natural numit genisteină. Acestea au fost amestecate cu aglomerări de proteine Tau într-un incubator, timp de 40 de ore.

Descoperirea fascinantă a cercetătorilor

Ei au descoperit că, pe măsură ce concentrația de extract de espresso crește, fibrilele Tau au rămas mai scurte și nu au format grupuri mai mari.

Aceste fibrile scurtate s-au dovedit a fi netoxice pentru celulele umane. Echipa a spus că mulți dintre compușii din cafea, cum ar fi cofeina și genisteina, pot traversa bariera dintre sânge și creier pentru a oferi efecte protectoare.

„Cafeaua espresso este printre cele mai cunoscute băuturi la nivel mondial, iar consumul de espresso a devenit un obicei în multe țări datorită gustului său plăcut. Studii recente arată că atunci când este consumată cu moderație, această băutură ar putea avea efecte benefice asupra sănătății umane datorită proprietăților sale biologice”, a declarat Mariapina D’Onofrio, biolog de la Universitatea din Verona, Italia, unul dintre autorii studiului publicat în Journal of Agricultural and Food Chemistry.

„În special, numeroase studii raportează că un consum moderat și, uneori, chiar mare de cafea exercită un efect neuroprotector împotriva a două dintre cele mai comune boli neurodegenerative – Parkinson și Alzheimer”, a mai arătat aceasta.

Efectul extractului de cafea s-a dovedit remarcabil, în sensul că fie și prezența în cantități mici în amestecul făcut a compromis formarea fibrilelor lungi și doar unele fibrile scurte au mai fost vizibile.

Ulterior, văzând efectul acest compuși din cafea asupra fibrilelor Tau, cercetătorii au decis să investigheze și impactul acestora asupra toxicității proteinelor. Pentru asta, ei au adăugat celule embrionare de rinichi uman în amestecul inițial și au descoperit că proteinele Tau deveneau mai puțin capabile să afecteze acele celule unde compușii de cafea erau prezenți.

Potrivit autorilor studiului, băutul de 2-3 espresso pe zi ar putea aduce un aport substanțial de cafeina și genisteină, ce pot trece de bariera creată de proteinele Tau pe vasele de sânge din creier și își pot exercita efectul neuroprotector.

Dat fiind că, în creier, concentrația de proteine Tau este de 25 de ori mai scăzută decât cea folosită în studiu, cercetătorii au sugerat că băutul de espresso poate preveni formarea acelor aglomerări de proteine, oferind o protecție eficientă împotriva bolii Alzheimer.