Cactușii trăiesc bine-mersi în Alpi: cât de gravă e încălzirea globală
Când te gândești la Alpii Elvețieni, probabil că îți imaginezi munți superbi acoperiți de zăpadă. Ne-am imagina că nu vă gândiți la cactuși care acoperă versanții.
Dar aceasta este realitatea în unele părți, deoarece speciile invazive se răspândesc în regiune, din cauza schimbărilor climatice, punând ecosistemele în pericol.
În cantonul Valais, cactușii aparținând genului Opuntia apar acolo unde nu ar trebui să fie. Găsiți de obicei în climă caldă și uscată, ei și-au făcut drum dinspre America, unde sunt nativi, acum 250 de ani.
Cactuși, în munți
De atunci, plantele s-au extins și acum acoperă până la o treime din terenul disponibil, în unele părți din Valais, potrivit lui Yann Triponez, un biolog care lucrează în serviciul de protecție a naturii din cantonul Valais, potrivit The Guardian.
Până acum, nouă specii, dintre care patru deosebit de invazive, au fost descoperite în canton. Proliferarea lor dăunează altor plante din zonă și, ca atare, reprezintă o amenințare la adresa biodiversității.
„Când ai acești cactuși, nu crește nimic altceva”, a spus Triponez pentru The Guardian.
„Fiecare tampon acoperă solul și împiedică alte plante să crească”.
Pe măsură ce clima se încălzește și Alpii se încălzesc, plantele au perioade de vegetație mai lungi și stratul de zăpadă este redus, ceea ce a lăsat ușa deschisă pentru speciile de cactuși invazivi.
Opuntia preferă climatele calde, dar poate supraviețui cu ușurință la temperaturi de până la -15°C, a declarat profesorul de geologie și botanistul Peter Oliver Baumgartner, pentru The Guardian. Ceea ce nu suportă, însă, este umezeala: „vor să fie într-un loc uscat și nu le place stratul de zăpadă”.
Un studiu recent a constatat că zăpada a acoperit Alpii cu peste o lună mai puțin decât mediile istorice, „un declin fără precedent în ultimele șase secole”, scriu autorii.
În ceea ce privește cactușii, Opuntia are rădăcini lungi și este greu de eradicat: pot supraviețui fiind călcate, uscate și chiar smulse.