Ca să scape de ratele mari la bănci, românii au devenit inventivi: ce au ajuns să facă, îngroziți de dobânzi

de: Mădălina Bahrim
07 09. 2023

Ratele la bănci și IFN-uri, precum și asigurarea traiului de zi cu zi au ajuns să constituie cele mai mari provocări financiare pentru români, în ultimul an.

Ne confruntăm cu o criză a costului vieții, pe fondul inflației agresive care ne-a adus scumpiri în masă la toate bunurile și serviciile de larg consum.

Pe de altă parte, ratele la instituțiile de finanțare, fie ele bănci sau IFN-uri, au crescut în cazul celor ce au contracte cu dobândă variabilă, iar cauza o reprezintă tot inflația mare. Banca Națională a României a apelat la scumpirea banilor și la o politică monetară mai agresivă, pentru a diminua valul de scumpiri.

Din fericire, inflația pare să facă pași în spate, însă există și un revers al medaliei, anume scumpirea ratelor creditelor și îngreunarea accesului la finanțare.

La ce metode apelează românii ca să plătească mai puțini bani la bănci și IFN-uri

Cu astfel de probleme pe masă, românii n-au așteptat să ajungă la fundul sacului și au luat măsuri care să le permită să aibă un buget cât de cât mai lipsit de presiune.

Astfel, conform unui sondaj CURS realizat la cererea Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB), 21% dintre consumatorii români de produse și servicii financiare spun că au avut în 2022 și 2023 probleme în relație cu băncile și IFN-urile.

„Cu toate acestea, creșterea costului vieții (în special din cauza utilităților și a scumpirii alimentelor) i-a afectat pe majoritatea consumatorilor români, iar mai mult de jumătate dintre ei au găsit ca rezolvare reducerea cheltuielilor. Aproape o treime dintre cei chestionați indică economisirea drept soluție la rezolvarea problemelor financiare„, conform analizei.

Cum au reușit să mai scape de povară? Ei bine, refinanțarea, trecerea la IRCC și la dobânda fixă sunt principalele moduri prin care românii și-au diminuat ratele la credite.

Analiza mai scoate la iveală faptul că două treimi dintre respondenți (70%) indică utilitățile ca principala sursă a problemelor financiare, iar 54% sunt de părere că prețurile la alimente și medicamente reprezintă principala sursă a problemelor cu care se confruntă. Ratele la credite sunt indicate de 51% dintre respondenți, iar 40% au indicat costurile cu combustibilul și transportul drept sursa care le afectează cel mai mult cheltuielile. 15% din cei chestionați spun că nu au probleme financiare.

Sondajul a fost realizat în perioada 12-25 iulie 2023, pe un eșantion de 1.067 de respondenți care sunt decidenți sau co-decidenți în ceea ce privește relația cu banca în gospodăria lor.