Bulgaria ar face orice ca să intre în Schengen. Acuzații de abuz și violență față de migranți

de: Anca Lupescu
08 02. 2023

Bulgaria, poarta de intrare în Uniunea Europeană, a înregistrat în ultimul an o creștere a imigrației ilegale pe teritoriul său – un subiect care preocupă UE și care va fi în centrul unui summit care va avea loc joi și vineri la Bruxelles. În fața unui aflux de migranți fără precedent de la criza din 2015 încoace, Sofia înăsprește regimul la granița cu Turcia, iar acuzațiile de abuzuri se înmulțesc.

Bulgaria, violentă în fața noului aflux de migranți

În încercarea de a limita cererile de azil și pentru reuși să intre în spațiul Schengen cu orice preț, autoritățile bulgare au intensificat controalele în ultimele luni, scrie Le Figaro.

Potrivit mărturiilor strânse de AFP, relatărilor ONG-urilor și rapoartelor Frontex, agenția europeană de control al frontierelor, acest lucru a implicat uneori metode în care s-a folosit forța.

Migranții spun că polițiștii îi iau cu mașina, iar într-un caz, aceștia au fost dezbrăcați, li s-au luat banii și au fost trimiși înapoi în Turcia. Mărturia este al unui tânăr care a vrut să intre în Bulgaria.

El a încercat să se întoarcă în Bulgaria în aceeași zi, desculț. Cu toate că statutul îi permitea să intre și să rămână pe teritoriul țării, el a fost bătut și trimis înapoi, în timp ce fratele lui a fost urcat într-un avion al Turciei cu destinația Kabul, conform AFP.

Mărturiile continuă. Un adolescent de 16 ani a spus că a fost ținut „într-o tabără înconjurată de un gard înalt”, care semăna cu „o închisoare”, înainte de a fi bătut și împins înapoi peste graniță.

Scandalul tânărului sirian împușcat de autoritățile bulgare

O anchetă publicată în decembrie de mai multe media europene, în parteneriat cu organizația Lighthouse Reports, menționează cazul unui alt tânăr sirian împușcat în piept. Poliția de frontieră bulgară a negat orice responsabilitate.

„Brutalitatea a crescut în mod clar”, comentează Diana Dimova, președinta ONG-ului Mission Wings.

Ea s-a declarat „surprinsă” de „refulările masive”. Poliția însăși spune că a împiedicat 164.000 de tentative de trecere în 2022, față de 55.000 cu un an înainte.

În conformitate cu dreptul internațional, poliția ar trebui să înregistreze fiecare solicitant de azil care trece frontiera. La rândul său, Frontex a raportat 25 de „incidente grave” în ultimii doi ani, inclusiv cel al unui minor neînsoțit care a dispărut fără urmă, deși fusese predat în mod expres autorităților.

Misiunea Bulgariei – să protejeze cu orice preț frontierele externe UE

„Restituirile au loc în mod regulat în zona operațională, iar personalul Frontex este ținut în mod deliberat la distanță”, a scris un ofițer într-un raport consultat de AFP. El a remarcat utilizarea unui „limbaj degradant și rasist”, unii polițiști de frontieră numindu-i pe migranți „talibani”.

În concluziile sale, organismul pune în discuție „existența unei politici tacite de neraportare” a violențelor, lucru pe care Sofia îl neagă categoric, invocând condițiile dificile.

„Presiunea a crescut brusc în ultimul an”, insistă președintele Roumen Radev, reamintind că polițiști și-au pierdut viața, trei dintre ei fiind loviți de autobuze care transportau migranți.

Această țară săracă din Balcani a cerut UE două miliarde de euro pentru modernizarea și consolidarea actualului gard, dar până acum a fost refuzată.

Respinsă din Schengen în decembrie, după zece ani de așteptare – tocmai din cauza unui veto al Austriei și al Olandei din cauza imigrației ilegale – Bulgaria și-a stabilit o misiune: să protejeze cu orice preț frontierele externe ale UE.