Bula imobiliară din România pare să fi explodat: se simte la prețul apartamentelor, s-a văzut în mai

de: Alexandru Puiu
16 06. 2023

Dacă tot am ajuns la mijlocul lunii iunie, nu ar trebui să vină ca o surpriză publicarea celor mai recente statistici legate evoluția prețurilor imobiliare în marile orașe din România. Așa ajungi să-ți formezi o imagine actualizată asupra crizei imobiliare iminente de pe meleaguri mioritice.

Conform datelor agregate de Imobiliare.ro, probabil cel mai mare site de anunțuri imobiliare din România, tendința generală în țara noastră este de creștere a prețurilor, în contrast cu situația din luna anterioară. La momentul de față, suma medie solicitată pe un metru pătrat util pe meleaguri mioritice este de 1427 de euro, în creștere infimă de la 1425 de euro la finele lui aprilie.

Chiar și așa, există variații fabuloase de la o localitate la alta. De exemplu, în București și Iași, prețurile au înregistrat o ușoară scădere, în timp ce în Timișoara, Cluj – Napoca sau Brașov, acestea s-au dus în sus. Aceleași tendințe ascendente s-au putut vedea și în orașele medii, precum Sibiu, Oradea sau Craiova.

Ce se întâmplă cu prețurile la apartamente în România

Dacă luăm exemplu Bucureștiului, suma medie solicitată a ajuns la 1498 de euro pe metru pătrat util, foarte aproape de cele 1500 de euro solicitate în aprilie. În clădirile vechi s-a văzut o deprecier ușor mai mare, de 0,2%, dar când vorbim de apartamente noi, nu s-au văzut modificări. Interesant este însă alt aspect, faptul că, față de aceeași perioadă a anului trecut, vorbim de o scădere de 1,6% a prețului mediu în Capitală, de la 1523 de euro până la 1498 de euro, după ani și ani și ani de creștere succesive aparent necontrolate.

În Brașov, prețurile continuă să crească, iar orașul de la Poalele Tâmpei se distanțează din ce în ce mai mult de București și  se apropie de Cluj, fiind pe poziția a doua în România. Un metru pătrat util costă 1.596 de euro, în creștere cu 0,4% de la o lună la alta, dar în creștere cu 3,8% de la un an la altul pe timp de criză. Doar locuințele din blocurile vechi s-au devalorizat infim, 0,2%, în timp ce apartamentele noi costă 1857 de euro pe metru pătrat, în scădere cu 1,8% față de finalul lunii aprilie.

Doar ca o curiozitate, pentru că oricum ce se întâmplă în Cluj nu are nicio noimă sau referință logică, prețul apartamentelor a crescut în continuare cu 1% până la valoarea medie de 2.446 de euro pe metru pătrat util. Creșterea de la un an la altul a fost de 2,8 procente. Restul evoluției în rândul orașelor din România o poți analiza în tabelele de mai jos.