Bula imobiliară din România, alimentată de București, Cluj, Brașov, Iași: ce se întâmplă cu prețurile la apartamente

de: Alexandru Puiu
03 08. 2023

Nici nu a început bine luna august, iar un nou raport referitor la realitatea din piața imobiliară autohtonă a ajuns online. Cu această ocazie, aflăm în detaliu în ce direcție merg prețurile la apartamente din România, cine plătește mai mult și cine plătește la fel ca acum o lună. Nimeni nu plătește mai puțin.

Comparativ cu aceeași lună a anului trecut, media națională pentru un metru pătrat construit a sărit cu aproximativ 4%, în timp ce prețul apartamentelor vechi a crescut în medie cu 5%. Cel mai probabil, mulți români continuă să aibă o încredere suplimentară în calitatea construcțiilor de acum câteva decenii, de pe vremea lui Ceaușescu, în defavoarea celor noi. Un lucru este însă sigur, în iulie, românii au vizualizat cu 5% mai multe pagini cu anunțuri imobiliare decât în aceeași lună din 2022 și au efectuat mai multe contactări cu vânzătorii, conform datelor Storia.ro. Față de iunie, creșterea contactărilor a fost de 9%.

Cât dai pe un apartament în București, Cluj, Brașov, Iași

În București, în luna iulie a acestui an, media de achiziție în cazul unui apartament nou a fost de 1522 de euro pe metru pătrat util, în creștere cu 2% față de luna anterioară. În cazul unui apartament vechi, media a fost de 1639 de euro. Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, prețul a crescut cu 3%.

În Cluj, prețurile se mențin în continuare absurde și complet nerealiste, în raport cu restul țării, în jurul valorii de 2488 de euro pe metru pătrat. Nu au existat fluctuații față de luna anterioară, dar comparativ cu acum un an, au sărit cu 5%. Clujul este printre puținele orașe în care apartamentele vechi sunt mai ieftine, media fiind de 2393 de euro, cu 6% mai sus comparativ cu un an în urmă.

La Brașov, de la un an la altul, saltul a fost de 9% pentru prețul de achiziție, până la 1949 euro pe metru pătrat, pentru locuințele noi. Apartamentele vechi au avut un preț mediu de 1576 de euro, cu o creștere anuală de doar 4%. La Iași, plătești 1415 euro pe metru pătrat, la fel ca în luna anterioară și cu 4% mai mult față de acum un an. La apartamentele vechi, media este de 1423 de euro, în creștere cu 9% de la un an la altul.

Ce mai mare diferență în favoarea apartamentelor vechi se întâlnește în Sibiu, unde prețul mediu pentru o locuință veche este de 1464 de euro pe metru pătrat, cu un plus anual de 4%. Dacă te uiți la un apartament nou, media este de 1299 de euro pe metru pătrat, cu 3% față de luna anterioară și doar 2% mai mult comparativ cu 2022.