Bula imobiliară a explodat în România și se vede la tranzacții: 2023 confirmă ce era mai rău în piață

de: Alexandru Puiu
18 04. 2023

Piața imobiliară din România trece printr-o serie de transformări în această perioadă, iar cele mai multe dintre acestea confirmă un dezastru care era anunțat de mult timp și care, dintr-un punct de vedere, încearcă să prevină repetarea crizei din 2008.

Cifrele sunt clare, 2023 va intra în istorie ca un an în care piața imobiliară din România și dintr-o mare parte a Europei se reglează. După câțiva ani de creșteri nejustificate și accelerate ale prețului la locuințe, clienții au început să se sesizeze că nu este realist ce se întâmplă în domeniul construcțiilor. Astfel, primele luni din acest an, pe meleaguri mioritice, au confirmat o scădere a numărului de tranzacții cu 23% față de anul trecut.

Ce se întâmplă cu vânzările de apartamente și case din România

Dobânzile ridicate, inflația galopantă și prețurile foarte mari la apartamente reprezintă principalele motive pentru care mulți români se află în situația de a amâna achiziția unei locuințe în 2023, iar această tendință se reflectă și în vânzări. În ianuarie – martie, de exemplu, scăderea a fost de 10.000 de locuințe tranzacționate comparativ cu aceeași perioadă din 2022. Comparativ cu 2021, scăderea a fost de 7000 de tranzacții, dar tendința este clară, conform Digi24.ro.

„În momentul acesta avem aceleași premise ca la sfârșitul anului trecut. Dobânzile sunt în continuare mari, față de anul trecut au crescut semnificativ, deci dacă te încadrai la un credit imobiliar anul trecut, acum îți trebuie câteva zeci de mii de euro în plus pentru același apartament. Sunt anumite zone în care au crescut prețurile pentru că a existat această creștere a prețurilor la materialele de construcții, care a început înainte de pandemie și s-a accentuat când a început războiul.

Să nu uităm că la începutul anului am avut și creșterea salariului minim în construcții, deci costurile au crescut și au continuat să pună presiune pe prețurile apartamentelor noi. Dacă ne uităm, cererea este încă mare. Cererea în special de locuințe noi și eficiente energetic. Oamenii acum vin, vizionează și așteaptă. Sunt mai prudenți. Și pentru că nu se încadrează la un credit, dar și văzând această inflație care încă nu dă semne că va încetini și le-a afectat bugetul și pe alte planuri.

Este o perioadă de așteptare, cam așa spun toți jucătorii din piață, că cerere există, oamenii sunt interesați, dar nu se fac tranzacții pentru că oamenii, mai ales dacă nu se încadrează la un credit, așteptă să le mai crească veniturile sau poate să mai strângă pentru un avans”, a declarat Irina Chițu, consultant financiar.