„Inegalitatea în creștere la nivel internațional ar putea face ca această categorie să intre în vizor – în special cu ideea unei impozitări mai mari a activelor acestora și chiar pentru emisii de noxe”, notează Flora Harley, din partea agenției internaționale de real estate Knight Frank.
Bogații lor, mai bogați decât ai noștri: de câți bani ai nevoie să fii înstărit în România, dar în occident
Ideea de a fi bogat, deși pare demnă de vânat toată viața, de fapt, este una cât se poate de relativă și variază enorm de la o țară la alta, de la o regiune la alta. Un bogat român nu se poate bucura de aceeași titulatură la Monaco pentru simplul fapt că averile sunt altele la ei și la noi.
Conform unei analize realizate de Money Review, dacă mergem de la premisa că cei 1% cu cele mai mari averi sunt cu adevărat bogați, în Monaco, asta implică o avere în dolari formată din opt cifre. În România în schimb, o avere puțin peste jumătate de milion de dolari este suficientă pentru a defini un bogat.
Bogați noștri, mai săraci decât ai lor
În Monaco, pentru ca cineva să fie considerat bogat, trebuie să aibă 12,4 milioane de dolari. Același prag, calculat folosind aceeași formulă, în Elveția se reflectă în 6,6 milioane de dolari. În Australia, raportat la numărul populației și la banii puși deoparte sau investiți, valoarea este stabilită la 5,5 milioane de dolari. În SUA vorbim de ”doar” 5,1 milioane de dolari pentru a intra în clubul celor cu adevărat bogați.
„Ceea ce îl separă ireparabil pe individ de acumulările sale este dispariția fizică a acestuia. Prin urmare, am putea sa spunem ca și sanatatea, în ansamblul ei, este o forma de bogatie necesară pentru a acumula/gestiona bogatia materiala. Băcanul cel mai bogat, Hagi-Tudose, moare într-o mizerie cumplită dar pe un „maldăr de galbeni”. Una din provocarile acumulării de avutie la fel de “ascutita” precum generozitatea este obsesia. Obsesia câștigului continuu”, explicat în urmă cu ceva timp Florian Libocor, economist șef al BRD, într-o text pentru Hotnews.ro.
Dincolo de excepții, relevant este altceva, potrivit Bloomberg. Pandemia și creșterea costului vieții au mărit decalajul între țările bogate și cele sărace. Pentru a asocia niște cifre exacte acestui context, gândește-te că pentru a intrat în top 1% din Monaco, e nevoie de o avere de cel puțin 200 de ori mai mare decât în Filipine, unde pragul de bogăție este calculat la 57.000 de dolari.