Bogătașii României scapă de impozitare. Greșeala statului care îi ajută enorm

de: Alexandru Puiu
29 07. 2023

În căutarea unor soluții de a aduce mai mulți bani la buget, se vehiculează posibilitatea impunerii unui impozit de 1% pe proprietățile imobiliare de lux din România.

Se vorbește, de asemenea, despre faptul că ar trebui impozitate suplimentar cu acest procent acele case care depășesc valoarea de 500.000 de euro.

Doar că aici apar problemele. Specialiștii în economie se îndoiesc profund de capacitatea statului de a putea colecta acești bani la bugetul public, dintr-un motiv foarte simplu. Ar fi extrem de dificil să poată identifica acele proprietăți care depășesc valoarea respectivă.

Cum pot ajunge bogătașii să nu mai plătească impozit

O astfel de opinie aparține, de exemplu, analistului economic Adrian Negrescu. „Dumnezeu știe! Pentru că în momentul de față din cele peste 9 milioane de locuințe deținute de persoane fizice în România doar puține dintre ele sunt evaluate la prețurile actuale. Gândiți-vă că sunt case de 30, 50, de 100 de ani, care n-au fost evaluate în ultima vreme pentru că nu au făcut obiectul unor tranzacții de vânzare-cumpărare, motiv pentru care e puțin probabil ca autoritățile să reușească să impună acest impozit de 1%, în condițiile în care cred că nici 10% din locuințele din România au o actualizare a valorilor de piață”, a spus specialistul, citat de B1tv.ro.

Între timp, românii de rând și firmele se așteaptă la creșteri de taxe și impozite. Guvernul urmează să publice săptămâna viitoare ordonanțele de urgență privind majorările de taxe și impozite.

„Luni va fi o întâlnire cu ministrul Finanțelor, săptămâna viitoare până joi să venim cu el în transparență și dacă se poate în ședința de Guvern. Vom veni cu OUG pentru sistemul bugetar și economiile din sistemul bugetar și unde să punem stop risipei și cu OUG pe venituri mai mari din PIB din colectare. Așteptăm și de la ANAF ce s-a întâmplat în această perioadă. Este evident că este o scădere a veniturilor din cauza scăderii consumului și producției industriale. Nu vom intra în recesiune. România va avea o creștere economică. Marea provocare este discuția în ceea ce privește deficitul bugetar”, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu.