Belarus pregătește 150.000 de soldați. Anunțul lui Lukașenko în plin război în Ucraina: „Răspunsul va fi rapid, dur și adecvat”

de: Dumitrescu Andrei
21 02. 2023

Președintele belarus Alexander Lukașenko a declarat luni că a ordonat formarea unei noi apărări teritoriale voluntare pentru ca toată lumea să știe cum să „mânuiască armele” și să fie pregătită să răspundă la un act de agresiune și să mențină ordinea publică pe timp de pace.

„Situația nu este ușoară. Am spus de mai multe ori: fiecare om – și nu numai un om – ar trebui să știe cel puțin să mânuiască armele”, a declarat Lukașenko în cadrul reuniunii Consiliului său de Securitate.

„Cel puțin pentru a-și proteja familia, dacă este necesar, casa, propria bucată de pământ și – dacă este necesar – țara.”

„Răspunsul va fi rapid, dur și adecvat”

Lukașenko, care a permis Rusiei să se folosească de Belarus pentru a trimite trupe în Ucraina în urmă cu un an, a declarat adesea că armata sa va lupta doar dacă Belarusul va fi atacat. El a mai spus că „experiența” din Ucraina necesită o apărare suplimentară.

„În cazul unui act de agresiune, răspunsul va fi rapid, dur și adecvat”, a declarat luni Lukașenko.

Ministrul Apărării, Viktor Khrenin, a declarat că forța de apărare teritorială va avea 100.000-150.000 de voluntari, sau mai mulți dacă va fi nevoie. Formațiunea paramilitară va fi, în mod ideal, în fiecare sat și oraș.

Armata profesionistă a țării are aproximativ 48.000 de soldați și circa 12.000 de trupe la frontiera de stat, potrivit bilanțului militar al Institutului Internațional pentru Studii Strategice 2022.

Un paria în Occident, Lukașenko, cel mai longeviv conducător din Europa, care a condus Belarusul timp de 28 de ani, depinde de Rusia din punct de vedere politic și economic, iar sprijinul președintelui rus Vladimir Putin l-a ajutat să supraviețuiască protestelor pro-democrație în masă din 2020.

Dependența a alimentat temerile de la Kiev că Putin l-ar putea presa pe Lukașenko să se alăture unei noi ofensive terestre și să deschidă un nou front în invazia Rusiei în Ucraina.

„Elementele Războiului Rece: cursa înarmărilor și șantajul nuclear din partea liderilor statelor occidentale individuale au revenit pe agenda internațională contemporană”, a declarat luni Lukașenko.

Uniunea Europeană, Statele Unite și altele au impus sancțiuni de miliarde de dolari fostului stat sovietic din cauza sprijinului acordat de acesta războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

Luni, președintele american Joe Biden a efectuat o vizită surpriză la Kiev pentru a transmite un mesaj de „sprijin de durată” pentru Ucraina și a anunțat un nou ajutor militar pentru armata președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.