Bashar Al-Assad l-a primit pe cel mai mare susținător al regimului său. Prima vizită oficial de la izbucnirea războiului în Siri

de: Anca Lupescu
03 05. 2023

Președintele iranian Ebrahim Raisi a aterizat miercuri la Damasc pentru a discuta cu omologul său sirian Bashar al-Assad, a anunțat presa de stat siriană, în prima vizită a unui șef de stat iranian de la izbucnirea războiului în Siria în 2011.

Ebrahim Raisi ajunge în Siria- moment istoric

Cu sprijin militar și economic atât din partea Iranului, cât și a Rusiei, Assad a recâștigat controlul asupra celei mai mari părți a Siriei de la rebelii care erau susținuți de țările din regiune care acum caută dialogul cu el.

Vizita lui Raisi are loc în contextul în care Iranul și rivalul regional Arabia Saudită refac legăturile după ani de tensiuni. Națiunile arabe care au izolat Siria din cauza represiunii împotriva protestelor din 2011 elaborează o foaie de parcurs pentru a pune capăt războiului de 12 ani și pentru a reintegra Siria în rândul țărilor arabe.

Vorbind pentru postul de televiziune pro-Iran al-Mayadeen în ajunul vizitei sale, Raisi a declarat că această călătorie va „consolida și dezvolta” legăturile cu Siria și cu alți aliați, inclusiv cu grupul armat libanez Hezbollah, care a intervenit, de asemenea, în Siria în numele lui Assad.

Se vor semna o serie de acorduri

Steaguri iraniene și siriene au mărginit miercuri drumul spre aeroport, în pregătirea sosirii lui Raisi și a delegației care îl însoțește, care include miniștrii iranieni ai petrolului, apărării, afacerilor externe și telecomunicațiilor.

Presa de stat siriană a declarat că „o serie de acorduri” vor fi semnate în timpul vizitei de două zile.

Teheranul a furnizat deja guvernului lui Assad linii de credit și a obținut contracte de afaceri profitabile în domeniul telecomunicațiilor și al industriei miniere, printre altele.

În paralel, s-a consolidat și mai mult din punct de vedere militar. O lovitură israeliană cu rachete asupra Damascului în februarie a ucis experți militari iranieni, iar Teheranul s-a folosit de fluxul de ajutor în urma cutremurului mortal din februarie pentru a aduce arme.

Assad nu a recunoscut niciodată în mod public că forțele iraniene au operat în numele său în războiul civil din Siria, spunând că Teheranul are doar consilieri militari pe teren.