Bani gratis de la stat pentru acești părinți din România. Ajutoarele financiare ajung la 5.000 de lei sau 2,5 salarii minime nete pe economie
România se confruntă cu o problemă acută a natalității. Populația este din ce în ce mai îmbătrânită, speranța de viață a crescut, dar prea puțini români mai fac copii. În acest context, autoritățile se dau peste cap cu o serie de programe menite să încurajeze remedierea acestei situații.
Un nou proiect care a trecut tacit de Senat include acordarea de indemnizații în valoare de cel puțin un salariu minim net pe economie celor care au trei sau mai mulți copii. Până la materializarea unui astfel de ajutor, este însă important de reținut că inițiativa legislativă în forma ei actuală nu indică sursele de finanțare, ci doar o referință la abstractă la ”bugetul țării”.
Noua lege pentru stimularea natalității, în Camera Deputaților
După ce senatorii nu au dezbătut-o sau votat-o în termenul legal, legea a trecut tacit de Senat și intră în Camera Deputaților. Este vorba de o inițiativă legislativă care include trei propuneri menite să oprească declinul demografic accelerat al populației țării. O poți analiza integral aici.
Cea mai importantă dintre propuneri vizează persoanele care au în întreținere trei sau mai mulți copii de până la 18 ani. Acestora urmează să le fie acordată o indemnizație lunară neimpozabilă și nesupusă executării silite, cu excepția situației în care a fost acordată în mod necuvenit.
Câți bani de la stat primesc familiile mari din România
Conform proiectului, sumele propuse sunt următoarele:
- echivalentul unui salariu minim pe economie pentru trei copii;
- 1,5 salarii minime nete pentru cei care au patru copii;
- două salarii minime nete pentru cinci copii;
- 2,5 salarii minime nete pentru șase sau mai mulți copii.
Este important de reținut că aceste sume, pe lângă faptul că vor fi acordate celor care îndeplinesc numărul de copii menționat mai sus, de altfel principalul criteriu, există totuși și o condiționare ca beneficiarii să realizeze venituri impozabile, din salarii sau pensii, indiferent de cuantumul lor. Cu alte cuvinte, trebuie să arăți că vrei și să lucrezi, nu doar să faci copii. În cazul mamelor aflate în concediu de creștere copil, propunerea prevede ca acestea să fi realizat venituri impozabile în 12 din ultimele 24 de luni premergătoare nașterii sau adopției.
Conform avocatnet.ro, pentru a se califica, părinții sau întreținătorii trebuie să fie cetățeni români, cu domiciliul în România, iar copii aflați în îngrijire să fie înscriși într-o unitate de învățământ după vârsta de trei ani.