Băncile fac grămezi de bani, românii datori de-abia mai respiră

de: Alexandru Puiu
19 06. 2023

În ultimul an, dobânzile practicate de băncile comerciale au crescut exponențial, punând o povară fără precedent pe umerii debitorilor, fie ei persoane fizice sau juridice.

Băncile au fost nevoite să majoreze dobânzile pentru clienți, odată cu deciziile Băncii Naționale de a înăspri condițiile politicii monetare. BNR și-a activat instrumentele de lupă cu inflația, în special majorarea dobânzii cheie, iar acest lucru a produs efecte în lanț în sectorul bancar, finalizate cu explozia dobânzilor care macină buzunarele românilor la ora actuală, fie că au de rambursat credite influențate de ROBOR sau de IRCC.

Băncile se îmbogățesc în această perioadă grea pentru românii de rând

Doar că, în timp ce viața debitorilor se complică de la o lună la alta, pentru buzunarele băncilor această perioadă de explozie a dobânzilor pare să fi fost cel puțin prielnică, dacă ținem cont de evoluția veniturilor instituțiilor de finanțare prezente pe piața autohtonă.

Potrivit unei analize ZF, veniturile băncilor au crescut semnificativ, de când dobânzile au explodat. Ca referință, veniturile nete cumulate ale băncilor din dobânzi şi comisioane au sărit de pragul de 7 miliarde lei în primul trimestru al anului curent.

De altfel, tot pe aceeași perioadă de referință avem un profit operațional care a sărit și el de nivelul impresionant de 4 miliarde lei.

Activitatea financiară a băncilor a fost atât de prosperă în prima parte a anului 2023, încât, dacă realizăm o comparație cu începutul anului trecut, cifrele par ireale. Concret, sursa citată mai notează faptul că „băncile au încasat în T1/2023 venituri din dobânzi pentru creditele acordate de 10 miliarde de lei, mai mari cu circa 80% faţă de nivelul încasărilor din T1/2022”.

Se pare că atât activitatea mai intensă de creditare a susținut aceste cifre fabuloase, cât și faptul că am avut scumpiri semnificative la indicii în funcție de care se calculează creditele în loi cu dobândă variabilă, respectiv ROBOR și IRCC (introdus din luna mai a anului 2019).