Băncile din România, raiul profiturilor astronomice. Aici sunt banii dumneavoastră, în dobânzi umflate și comisioane generoase

de: Alexandru Puiu
11 12. 2023

Cei mai mulți dintre români și-au pierdut de mulți ani încrederea în sistemul bancar autohton, după numeroasele crize și explozii ale dobânzilor și ratelor care le-au făcut viața foarte dificilă. Acum, până și autorități externe în domeniul analizei economice sunt de părere că profitul băncilor din România este fabulos și depășește record după record.

Conform datelor din McKinsey Global Banking Annual Review pe 2023, probabil cea mai importantă instituție de analiză, statistică și raportare economică la nivel global, băncile din România au înregistrat cele mai mari profituri din ultimii zece ani. Deși s-au confruntat cu schimbări structurale și macroeconomice deloc ușoare, iar perpetua digitalizare a serviciilor nu le face viața foarte ușoară, realitatea este că dobânzile foarte mari practicate la credite le-au adus profituri foarte generoase.

CItește și: Bula imobiliară din România a explodat, iar industria ”cochetează” cu insolvența. Calculul simplu care trădează problema

Băncile din România nu au dus-o niciodată mai bine

Din 2007 și până în prezent, ultimele 18 luni au fost cea mai bună perioadă pentru profiturile sectorului bancar. Dacă te ajută cu ceva, merită să ai în vedere că aceasta este realitatea în fiecare colț al lumii, nu doar în România, dar instituțiile bancare autohtone au făcut o treabă grozavă în a se alinia la creșterea semnificativă a dobânzilor de la minimele istorice de acum câțiva ani.

Profitul net al băncilor este cu atât mai impresionant cu cât aceste companii s-au confruntat cu cerințe suplimentare venite din partea instituțiilor de reglementare bancară, cu noi concurenți apăruți pe piață, precum și cu tot mai multă inovație digitală. În următorii ani, astfel de schimbări structurale și macroeconomice se vor amplifica, iar instituțiile financiare vor fi nevoite să își reevalueze poziția strategică pentru a avea succes într-un mediu competitiv, plin de provocări economice, legislative și digitale, potrivit Economedia.ro.

Citește și: Cum ajung românii să-și achite creditul la casă în 72 de ani. Soluția gândită de ANPC care provoacă mai multe probleme decât rezolvă

Ce urmează pentru băncile românești și clienții lor

„Dinamica actuală bancară vine cu implicații semnificative pentru planurile de capital și de investiții ale instituțiilor financiare. Băncile vor trebui să se reinventeze într-un mediu macroeconomic foarte diferit, caracterizat de schimbări tehnologice și legislative. Așadar, anii următori vor fi probabil mai dinamici decât cei recenți, iar avansul câștigătorilor poate crește în continuare“, a declarat Ovidiu Tișler, Associate Partner McKinsey & Company București.

În România, în 2022, profitul băncilor a fost de aproximativ 2 miliarde de euro, în creștere cu 23% comparativ cu 2021. În plus, rata de randament al capitalului propriu (ROE – return on equity) s-a ridicat la 16% în 2022, ajungând până la 21% în prima jumătate a lui 2023, semnificativ mai mare comparativ cu nivelul mediu european de 8% și de cel global de 13%.

Din păcate pentru unii jucători din piață, nu toate băncile sunt câștigătoare. Ca să înțelegi mai bine această afirmație, este suficient să iei în calcul faptul că primii șapte jucători bancari din România însumează aproximativ 80% din totalul activelor bancare și sunt responsabili de 92% din profitabilitatea sistemului bancar, format din 34 de bănci.