Băncile din Europa stau pe un butoi de pulbere: semnal de alarmă de la „Isărescul” zonei euro
Falimentele de răsunet de pe piața bancară americană ajung ca o undă de șoc în Europa, iar oficialii zonei euro se pregătesc să intervină, dacă va fi cazul. Simplele declarații făcute de la vârful Băncii Centrale Europene arată că există îngrijorări mari în regiune.
În România, care nu se află în zona euro, politica monetară este coordonată de Banca Națională a României, în fruntea căreia se află Mugur Isărescu.
În cazul celor 19 țări ce aparțin zonei euro, decisivă este Banca Centrală Europeană, condusă de Christine Lagarde. Ei bine, putem afirma că Lagarde este Isărescul zonei euro și că de ea depinde ceea ce se va întâmpla cu politica monetară a celor 19 țări, inclusiv, ca exemplu, cu dobânzile practicate de sectorul bancar.
Vor intra în faliment și băncile de la noi?
Din nefericire, e posibil ca Banca Centrală Europeană să fie nevoită să își mențină sau chiar să-și întărească atitudinea dură pe care a adoptat-o pe piața monetară în ultimul an, dat fiind contextul sensibil și tulbure din Statele Unite ale Americii, unde avem deja trei mari falimente în cazul unor giganți bancari.
Despre toată această situație delicată, șefa BCE a vorbit curând, iar semnalele nu sunt tocmai pozitive, deși aceasta subliniază că instituția pe care o conduce este pregătită să intervină. Potrivit lui Lagarde, BCE este în acest moment „pregătită să reacționeze în funcție de necesități”.
Totuși, trebuie să ne bucure și să ne încurajeze faptul că, în opinia sa, sistemul bancar din zona euro este „rezistent, cu poziții solide de capital și lichiditate”.
Prin urmare, până la ora actuală, deși avem semnale de îngrijorare și există pericole asupra sectorului bancar european, situația este departe de a fi atât de gravă precum în SUA. Nu există indicii temeinice care să ne ducă spre scenariul în care vreo bancă europeană riscă acum falimentul, nici pe departe! Acestea fiind spuse, clienții europeni ar trebui să continue să aibă încredere în forța instituțiilor cu abilități în domeniu, fiindcă la noi situația este sub control.