Avocații români care au reușit o premieră judiciară: Animalul de companie este ființă vie, nu bun mobil. La divorț, custodia se va judeca la fel ca în cazul unui copil

de: Anca Lupescu
11 05. 2023

Doi avocați din Oradea au reușit să demonstreze în instanță că un animal de companie este o ființă vie, nu un bun mobil. Cristian Rusu și Claudia Romocea au reprezentat în instanță o femeie într-un caz de divorț. Cei doi avocați spun că legea trebuie actualizată în ceea ce privește percepția asupra animalelor de companie. 

Un animal este o ființă vie

În cazul unui partaj, animalele nu pot fi privite ca „bunuri”, ci ca ființe vii, la fel cum se întâmplă în cazul copiilor. 

Cei doi avocați orădeni spun că un divorț în care sunt implicate animale de companie poate fi dificil, mai ales că animalele de companie sunt adesea tratate ca un membru al familiei. 

În cazul la care aceștia au lucrat, au reușit să demonstreze că animalul nu este un bun supus partajului, ci o ființă a cărei încredințare și supraveghere trebuie stabilită în condiții asemănătoare cu cele ale copiilor proveniți din căsătorie sau adopție.

Cei doi avocați au obținut o premieră juridică europeană. Faptul că au reușit să dovedească faptul că un animal de companie reprezintă o ființă, nu un bun mobil, ar trebui să ducă la schimbarea legislației privind animalele de companie la divorț. Ele trebuie privite ca membri ai familiei, nu ca obiecte.

Legea trebuie modificată

De exemplu, în Alaska, New York și California, legislația a fost modificată. În alte state, propuneri legislative asemănătoare sunt pe cale să fie implementate. Cristian Rusu spune că în Spania, animalele de companie nu mai sunt privite ca obiecte, ci ca ființe vii sensibile în procesele de partaj, încă de anul trecut.

Judecătorii trebuie să analizeze interesul și bunăstarea animalului pentru a stabili custodia – comună sau exclusivă, programul de vizită, responsabilități și îngrijire. 

Momentan, legea tratează animalele, în cazul unui partaj, ca pe niște bunuri sau obiecte.

Sunt doar câteva jurisdicții europene care recunosc animalul de companie ca altceva decât un bun.

„În acest fel, hotărârea obținută de cabinetul nostru nu este doar o premieră în România, ci și pentru jurisprudența europeană, în afara de Franța și Spania, nu s-au mai pronunțat soluții judiciare de asemenea factură”, a spus avocatul Cristian Rusu.