Avertismentul momentului pentru pensionarii români, se iese mai târziu la pensie: ”produce efecte dezastruoase”

de: Alexandru Puiu
21 07. 2023

Legislația din România din domeniul pensiilor a suferit mai multe modificări în ultimul an, iar reformele sunt departe de a fi ajuns la final. În mod evident, nu toate vin cu efecte pozitive pentru toate categoriile de pensionari și nu mic este numărul celor care s-au trezit că trebuie să iasă mai târziu la pensie.

Cea mai mare problemă legată de majorarea vârstei de pensionare vizează magistrații, judecătorii și procurorii. În cazul lor, s-a adoptat deja în parlament creșterea vârstei de pensionare la 60 de ani, chiar dacă legea cu pricina face subiectul unei sesizări la Curtea Constituțională a României. Pe marginea acestui subiect și, mai ales, de ce decizia cu pricina este un dezastru, a vorbit Daniel Grădinaru, președintele Consiliului Superior al Magistraturii în această săptămână. În opinia sa, vorbim de un dezastru provocat într-un domeniu care era oricum grav lovit o criză de personal.

Creșterea vârstei de pensionare ”la speciali”

Șeful CSM a spus cât se poate de clar că un judecător sau procuror care se va pensiona la 60 de ani, deja este epuizat, mai ales că are toate șansele să depășească pragul de 35 de ani în activitate. „În cazul în care se intră în magistratură la vârstă fragedă, pentru că așa este sistemul, undeva la 24-25 de ani, la 60 de ani, ai peste 35 de ani de muncă ca magistrat, ceea ce este destul de greu de acceptat, în condițiile specificului muncii magistratului, pe lângă interdicțiile, restricțiile și incompatibilitățile pe care le are.”

„Introducerea vârstei minime de pensionare, de 60 de ani, pe lângă vechime, produce efecte dezastruoase pentru sistem zicem noi, mai ales în acest moment în care sistemul suferă foarte mult de lipsă de personal. Astfel de reforme nu se fac peste noapte, trebuie să fie etapizate, să se întindă pe o perioadă mult mai mare de timp. Dumnealor au simulat că au făcut o etapizare.

În realitate, au făcut o grilă de etapizare, dar cine nu împlinește 50 de ani până în 2025, nu prinde posibilitatea să se pensioneze înainte de 60 de ani. Practic, au lăsat doi ani de grație”, a declarat oficialul în cadrul podcastului „Culisele Justiției” de pe canalul de YouTube „DCNEWS RO”.