Avertismentul extrem de îngrijorător al cercetătorilor: ce se va întâmpla cu planeta noastră, în scurt timp

de: Ozana Mazilu
26 04. 2023

Un alt studiu avertizează că suntem pe cale să atingem 3 grade de încălzire pe toată planeta.

Potrivit unui nou studiu, oamenii renunță la cărbune prea încet pentru a îndeplini obiectivele stabilite în cadrul Acordului de la Paris, tratatul internațional privind schimbările climatice care are ca scop abordarea încălzirii globale prin reducerea emisiilor de dioxid de carbon.

Scopul Acordului de la Paris este de a limita creșterea temperaturii medii globale la „cu mult sub 2 °C peste nivelurile preindustriale” și de a „urni eforturile” pentru a menține creșterea sub 1,5 grade.

Planeta se încălzește rapid

Eliminarea cărbunelui este o modalitate excelentă de a face acest lucru, deoarece oamenii eliberează în prezent aproximativ 15 miliarde de tone de CO2 în atmosferă în fiecare an, cărbunele reprezentând aproximativ 40% din aceste emisii. Odată ajuns acolo sus, CO2 poate persista timp de secole, captând căldura solară și modificând climatul din întreaga lume.

Ca parte a angajamentelor asumate prin Acordul de la Paris, multe țări au planuri de a elimina treptat cărbunele, sau cel puțin de a utiliza mai puțin din acesta. Acesta este un progres și un salt uriaș față de starea negocierilor internaționale privind clima înainte de adoptarea Acordului de la Paris, în 2015.

Cu toate acestea, spun cercetătorii, ne mișcăm în direcția corectă cu o viteză greșită. În ritmul nostru actual de eliminare treptată a cărbunelui, autorii noului raport de studiu spun că suntem pe cale să depășim limita de 2 grade a Acordului de la Paris pentru cantitatea maximă de încălzire globală. Fără schimbări mari, avertizează ei, ne îndreptăm spre 2,5 sau 3 grade de încălzire.

Nu este prima dată când cercetătorii au venit cu această predicție.

„Din ce în ce mai multe țări promit că vor elimina treptat cărbunele din sistemele lor energetice, ceea ce este pozitiv”, spune coautorul studiului și cercetătorul de mediu Aleh Cherp, de la Universitatea Lund din Suedia.

„Dar, din păcate, angajamentele lor nu sunt suficient de puternice”, adaugă el. „Dacă dorim să avem o șansă realistă de a îndeplini obiectivul de 2 grade, eliminarea cărbunelui trebuie să se întâmple mai rapid, iar țările care se bazează pe alți combustibili fosili trebuie să-și crească rata de tranziție”.