Avertismentul Băncii Mondiale despre criza economică: ce se întâmplă cu banii, insecuritatea alimentară, combaterea sărăciei

de: Alexandru Puiu
21 07. 2023

Deși semnalele din piață pe marginea crizei economice par să fie destul de mixte, chiar și după ce calitatea vieții și puterea de cumpărare au avut foarte mult de suferit în ultimul an, Banca Mondială lansează un avertisment cât se poate de serios pe subiect.

În această săptămână, în cea mai recentă conferință susținută de președintele Băncii Mondiale, Ajay Banga, oficialul a tras un important semnal de alarmă pe marginea situației dificile în care se află economia mondială. Partea bună este că Banga este optimist că lucrurile s-ar putea redresa în condiții ideal, dar chiar și așa, luna trecută, instituția monetară și-a revizuit în jos previziunile referitoare la ritmul de creștere înregistrat de economia mondială în acest an, de la 2,7% la 2,4%. Reculul s-a bazat pe înăsprirea mondială a politicii monetare.

Ce urmează pentru criza economică, pentru Banca Mondială

„Realitatea este că economia mondială se află într-o situaţie dificilă. A înregistrat performanţe mai bune decât toate aşteptările dar asta nu înseamnă că nu vor fi mai multe provocări”, a spus Ajay Banga cu ocazia reuniunii miniştrilor de Finanţe şi guvernatorilor băncilor centrale din statele G20, care are loc în oraşul Gandhinagar din India.„O prognoză nu este egal cu un destin. Putem schimba destinul şi acesta este lucrul la care ar trebui să ne gândim acum”, a adăugat oficialul, conform Economedia.ro.

Ca referință, Ajay Banga a fost în trecut directorul general al Mastercard, iar tranziția sa la Banca Mondială s-a produs cu scopul de a transforma Banca Mondială mai ales în sensul majorării capacității sale de împrumut. De asemenea, se dorește revizuirea modelului de business al instituției în scopul combaterii schimbărilor climatice, a pandemiilor, insecuritatea alimentară și alte crize, pe lângă menținerea misiunii tradiționale de combatere a sărăciei.

Ca referință, dacă nu ai știut niciodată cu ce se ocupă Banca Mondială, aceasta este una dintre cele mai importante resurse atât de finanțare, cât și de expertiză sau consultanță pentru țările aflate în curs de dezvoltare.