Avertisment pentru fumători. Cercetătorii au descoperit ce efect are tutunul asupra creierului
O echipă de cercetători susține că are dovezi clare în legătură cu efectul fumatului zilnic asupra creierului, în urma unui studiu pe care l-a efectuat pe un eșantion de peste 28.000 de oameni. Până acum, oamenii de știință nu au putut demonstra o legătură directă între consumul de tutun și această consecință.
Ce efect are fumatul zilnic asupra creierului
Anterior acestui studiu, cercetătorii au observat că fumătorii au tendința de a avea creierul mai mic în comparație cu cei care nu fumează, din punct de vedere al volumului, dar nu era clar dacă fumatul este cel ce determină micșorarea creierului.
În cadrul noului studiu, oamenii de știință au analizat datele de imagistică cerebrală din U.K. Biobank, un depozit masiv de date genetice și de sănătate de la participanții din Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord.
De asemenea, echipa a analizat obiceiurile declarate de participanți, așa cum au fost colectate în sondaje. Participanții au efectuat aceste sondaje de două ori, o dată între 2006 și 2010 și din nou între 2012 și 2013. În cel de-al doilea interval, creierul participanților a fost, de asemenea, analizat cu ajutorul unui RMN.
Astfel, cercetătorii au observat că persoanele care au fumat zilnic la un moment dat, înainte de a li se face radiografia, aveau volume cerebrale mai mici, în medie, cu 7,1 centimetri cubi, față de nefumători.
Diferența de volum al creierului ce a fost observată de cercetători a inclus o scădere de 5,5 centimetri în materia cenușie, care conține neuronii. În plus, fumatul zilnic la un moment dat, în trecut, a fost legat de o scădere de 1,6 centimetri în substanța albă a creierului, ce include rețelele ce conectează neuronii între ei.
Reducerea dimensiunii creierului, asociată cu boli neurologice
Totodată, cercetătorii au observat că participanții la studiu care fumau mai mult au prezentat diferențe și mai mari în privința volumului materiei cenușii. Fiecare „pachet-an suplimentar” fumat – o măsură echivalentă cu fumatul unui pachet pe zi timp de un an – a fost legat de o scădere de aproximativ 0,15 centimetri, în medie, a volumului materiei cenușii.
Această relație „doză-răspuns” susține ideea că fumatul reduce în mod cauzal volumul creierului. Însă, doza nu a avut un impact considerabil și asupra volumului materiei albe.
Rezultatele analizelor ce au fost făcute ulterior au demonstrat că persoanele care s-au lăsat de fumat de mai mult timp aveau o cantitate ceva mai mare de materie cenușie în creier, spre deosebire de cei care au renunțat la acest obicei la o dată mai recentă. Această observație sugerează că oprirea fumatului poate inversa ușor declinul volumului creierului.
Conform unui cercetător, întrucât reducerea dimensiunilor creierului a fost asociată cu boli neurologice, cum ar fi Alzheimer, stabilirea unei legături de cauzalitate între fumat și scăderea volumului creierului ajută la înțelegerea legăturii dintre acestui obicei și apariția acestor probleme de sănătate.
Studii ce vor fi efectuate ulterior vor contribui la confirmarea relației directe dintre fumat și dimensiunea creierului, precum și a eficienței medicamentelor ce ar putea contribui la prevenirea pierderii țesutului cerebral.