Audi, un nume legendar în industria auto: Cele mai ciudate modele lansate de constructorul german

de: Andrei Tilimpea
11 08. 2023

Deși Audi își poate urmări istoria încă din 1899, compania, așa cum ar ști majoritatea oamenilor, a fost înființată cu adevărat în 1932, când legendara sa emblemă cu patru inele a fost aleasă pentru a reprezenta cei patru producători auto care au fuzionat pentru a forma compania.

Cunoscută inițial sub numele de Auto Union, Audi și-a construit de-a lungul deceniilor o reputație ca creator de mașini premium inovatoare, alăturându-se în cele din urmă Grupului VW în 1964, din care rămâne parte și astăzi. Catalogul din spate al mărcii include o mulțime de performanțe excelente, cum ar fi Quattro, RS2 Avant și cel mai recent R8. Alături de aceste modele, există o mulțime de alte vehicule marca Audi ciudate și neobișnuite, care au reușit să se strecoare sub radarele majorității pasionaților.

Printre acestea se numără predecesorul unuia dintre cele mai inovatoare supermașini din istoria modernă, o mașină de oraș electric anulată cu un preț de patru cifre și un prototip cu un motor din lemn.

Audi A2

A2 ar putea fi unul dintre cele mai ciudate supermini-uri ale erei sale, dar a existat un raționament solid în spatele designului său. Forma înaltă și curbată a mașinii a fost concepută pentru o conformitate aerodinamică maximă, cu un coeficient de rezistență de doar 0,28.  Mașina a fost una dintre primele care a fost realizată cu aliaj de aluminiu, un factor cheie pentru ca Audi să poată menține greutatea atât de scăzută și unul care face dificilă repararea în prezent.

A fost vândut doar în Europa, deși primele exemplare de A2 au fost fabricate în 1999. Datorită formei lor neobișnuite și prețului ridicat când era nou, A2 nu s-a vândut niciodată așa cum sperase Audi.

Audi Avus Quattro

Cu mult înainte ca Audi R8 să devină prima supermașină de producție al mărcii, Avus Quattro a prezentat în avans ceea ce era în magazin la Salonul Auto de la Tokyo în 1991. Caroseria sa a fost realizată din aluminiu – o idee nouă la acea vreme, dar care avea să devină obișnuită pentru mașinile de producție în următoarele decenii. Mașina avea un motor W12 montat la mijloc, cu statistici cotate oficial de 509 cai putere și o viteză maximă de 340 km/oră. Cu toate acestea, a existat un defect major cu aceste numere: au fost inventate în întregime.

Motorul care trebuia să alimenteze Avus Quattro mergea în urmă în dezvoltare și, ca urmare, a ratat termenul limită pentru deschiderea marelui spectacol. „Motorul” de înlocuire vizibil din spatele conceptului este de fapt o machetă din lemn, iar cifrele de performanță ale mașinii erau estimări bazate pe ceea ce a crezut Audi că va fi capabil motorul real când va fi terminat. Avus Quattro nu a ajuns niciodată în producție, dar motorul W12 pe care ar fi trebuit să-l găzduiască avea să apară în cele din urmă în sedanul A8.

Audi Urban Concept

Conceptul Urban ar putea arăta ca o altă mașină de spectacol, dar la un moment dat, se pare că Audi a fost destul de serios să-l pună în producție. Au fost construite două versiuni ale mașinii: o variantă stilizată vopsită în alb strălucitor, care a fost prezentată la Salonul Auto de la Frankfurt din 2011, și un prototip galben complet funcțional, care a fost condus de cei de la Car Magazine câteva luni mai târziu. A fost, în esență, un fel de kart electric orientat spre drum, conceput ca un vehicul urban, cu o autonomie de doar 50 de km și o viteză maximă de aproximativ 60 de km/h.

Revizuirea Car Magazine susținea că Audi plănuia să lanseze o serie de producție limitată de 999 de exemplare la un preț de 9.999 de euro fiecare, cu o fereastră de lansare provizorie în 2013. Din motive necunoscute, proiectul a fost abandonat și nu a apărut un succesor similar. Conceptul a fost raportat la acea vreme ca făcând parte din viitoarea gamă de vehicule electrice a Audi, dar pe măsură ce piața s-a mutat pentru a favoriza SUV-urile și crossover-urile mai mari, este posibil ca Audi pur și simplu să nu fi văzut o modalitate de a face Urban un model viabil financiar.

Audi A8L Extended

Ar putea părea la prima vedere ca o lucrare Photoshop, dar Audi A8L Extended este de fapt o mașină de producție unică, construită pentru un client european bogat. Destul de ciudat, este propulsat de un motor V6, opțiunea de bază pentru gama A8. Aceasta oferă o putere relativ modestă de 310 cai putere, foarte departe de cifrele oferite cu opțiunea de motor W12 de vârf a A8.

Deși inițial a fost menit să fie un vehicul singular, Audi a primit mai multe cereri pentru limuzinele A8 alungite după ce vestea primei a apărut în 2016 și nu este clar câte au fost produse în total. De asemenea, nu este clar de ce cumpărătorii cu buzunare adânci care caută limuzina de lux supremă nu s-ar îndrepta către Bentley.

Audi R8 e-tron

Unul dintre elementele cheie ale deținerii unui supermașină este fiorul de a-l conduce, fie că este pe o pistă închisă, fie pe drumuri întortocheate. Scoaterea acestui element din orice supermașină pare contraintuitiv, dar exact asta a făcut Audi cu modelul R8 e-tron Piloted Driving. Proiectată ca o vitrină tehnologică pentru a evidenția tehnologia de conducere autonomă a mărcii, mașina a fost făcută să se conducă singură folosind o serie de senzori și scanere, fără a fi nevoie de nicio intervenție din partea șoferului.

În timp ce tehnologia de conducere autonomă era, la acea vreme, foarte impresionantă, montarea ei pe un R8 părea o mișcare ciudată. Tehnologia autonomă este, fără îndoială, cea mai atrăgătoare atunci când poate înlocui monotonia navetei zilnice sau necazul de a conduce în orașe mai mari, iar Audi are o mulțime de mașini concepute pentru aceste sarcini. Sedanul emblematic A8 ar fi fost, fără îndoială, un candidat excelent pentru tehnologia de conducere autonomă, deoarece mulți proprietari de A8 ar prefera probabil să fie conduși cu șofer decât să conducă singuri.

Audi Rosemeyer

Este ciudat să crezi că Bugatti Veyron, care a doborât recordul, ar fi putut fi un Audi dacă lucrurile s-ar fi dovedit puțin diferit la începutul anilor 2000. Prototipul Rosemeyer din 2000 a fost predecesorul direct al lui Veyron, cu același motor W16 și o formă la fel de alunecoasă pentru a maximiza aerodinamica. Această formă a fost la rândul ei inspirată de mașinile de curse clasice Auto Union din anii 1930. Multe elemente fundamentale sunt împărtășite cu Bugatti, dar cei 700 de cai putere oferiti cu Rosemeyer sunt oarecum mai mici față de totalul de patru cifre al lui Veyron. Cu toate acestea, este încă suficient pentru a propulsa mașina la o viteză maximă estimată de peste 350 de km/oră.

Acesta nu a fost prima hipermașină experimentală cu ADN Veyron, deoarece Bentley și-a dezvăluit propriul prototip W16 cu un an mai devreme. În cele din urmă șefii Grupului VW au decis să lanseze viitoarea hypermașină sub numele Bugatti.