Au fost detectate semnale bizare care vin din interiorul ascuns al Pământului, nu există nicio explicație cum este posibil

de: Cojocaru Cristian
19 02. 2023

Majoritatea dintre noi considerăm că pământul de sub picioarele noastre este deja cunoscut în foarte mare parte, doar pentru că i-am aflat toate acele straturi omplexe. Totuși, noi informații apar de la un an la altul mai ales că au fost descoperite semnale bizare care vin din interiorul ascuns al Pământului.

Dacă putem descifra istoria Pământului, putem afla cu o exactitate mai mare și istoria noastră. Cercetările arată că există capitole mai puțin cunoscute din acea istorie, adânc înrădăcinată. Mai exact, nucleul interior al Pământului pare să aibă un alt nucleu.

„În mod tradițional, am fost învățați că Pământul are patru straturi principale: scoarța, mantaua, nucleul exterior și nucleul interior”, a explicat în 2021 geofizicianul de la Universitatea Națională din Australia, Joanne Stephenson.

Cunoștințele noastre despre ceea ce se află sub scoarța terestră au fost deduse în principal din ceea ce au divulgat vulcanii și ce au șoptit undele seismice. Din aceste observații indirecte, oamenii de știință au calculat că miezul interior extrem de fierbinte, cu temperaturi care depășesc 5.000 de grade Celsius, reprezintă doar 1% din volumul total al Pământului.

Totuși,  acum câțiva ani, Stephenson și colegii săi au descoperit dovezi că nucleul interior al Pământului poate avea de fapt două straturi distincte.

„Este foarte interesant și ar putea însemna că trebuie să rescriem manualele!” a explicat Stephenson la acea vreme.

Echipa a folosit un algoritm de căutare pentru a parcurge și potrivi mii de modele ale nucleului interior cu date observate de-a lungul mai multor decenii despre cât durează undele seismice pentru a călători pe Pământ, colectate de Centrul Seismologic Internațional.

Semnale din interiorul Pământului care dă naștere unei noi teorii

Echipa a analizat câteva modele ale anizotropiei nucleului interior, modul în care diferențele în componența materialului său modifică proprietățile undelor seismice și a descoperit că unele sunt mai probabile decât altele.

În timp ce unele modele sugerează că materialul din nucleul interior canalizează undele seismice mai repede paralel cu ecuatorul, altele indică faptul că amestecul de materiale permite unde mai rapide mai paralele cu axa de rotație a Pământului. Chiar și atunci, există argumente cu privire la gradul exact de diferență la anumite unghiuri.

Studiul de aici nu a arătat prea multe variații cu adâncimea în miezul interior, dar a constatat că a existat o schimbare în direcția lentă la un unghi de 54 de grade, cu direcția mai rapidă a undelor paralele cu axa.

„Am găsit dovezi care ar putea indica o schimbare în structura fierului, ceea ce sugerează probabil două evenimente de răcire separate în istoria Pământului. Detaliile acestui mare eveniment sunt încă un mister, dar am adăugat o altă piesă a puzzle-ului când vine vorba de cunoștințele noastre despre nucleul interior al Pământului”, a spus Stephenson.

Aceste noi descoperiri pot explica de ce unele dovezi experimentale au fost inconsistente cu modelele noastre actuale ale structurii Pământului. Prezența unui strat interior a fost bănuită înainte, cu indicii că cristalele de fier care compun miezul interior au aliniamente structurale diferite.

„Suntem limitați de distribuția cutremurelor globale și a receptorilor, în special la antipozii polari”, a scris echipa în lucrarea lor, explicând că datele lipsă scad certitudinea concluziilor lor.

Cercetările viitoare pot completa unele dintre aceste lacune de date și pot permite oamenilor de știință să coroboreze sau să contrazică descoperirile lor și, sperăm, să traducă mai multe povești scrise în acest strat timpuriu al istoriei Pământului, potrivit Journal of Geophysical Research.