Au crescut salariile cu 23% într-o lună, la stat. Cine sunt bugetarii care au profitat de ”o gaură” legislativă

de: Alexandru Puiu
14 11. 2023

Începând cu luna octombrie a acestui an, procent semnificativ din rândul bugetarilor s-a bucurat de o majorare salarială de aproximativ un sfert din leafă, 23% mai exact. Decizia în acest sens a fost luată de ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

De salarii mai mari se bucură la momentul de față angajații din Ministerul Finanțelor, ANAF și Autoritatea Vamală. În cazul lor, surse aproape de subiect au confirmat pentru Economedia, au confirmat o majorare de 23%. Creșterea nu se aplică altor bugetari din sistemul public, inițiativa a vizat exclusiv cele trei autorități și a fost posibilă printr-un mecanism juridic creat cu dedicație pentru ei.

Ar fi trebuit să fie imposibil, România s-a angajat prin PNRR să nu se întâmple asta

În Planul Național de Redresare și Reziliență, autoritățile române și-au asumat mai multe angajamente în fața Uniunii Europene. Printre ele, se numără și imposibilitatea definirii de excepții ca cea detaliată mai sus în sistemul de salarizare al bugetarilor. Pe de altă parte, tot prin PNRR, oficialitățile de la București s-au angajat să reformeze legea salarizării în sistemul public și să mențină sub control cheltuielile bugetare. NU s-a întâmplat asta.

Citește și: Noua lege a salariilor rezolvă o problemă importantă pentru români. La ce ajută profesiile împărțite pe o scară de la 1 la 12

Ca mecanismul de majorare să fie posibil, Guvernul a adoptat în octombrie o ordonanță de urgență pentru a-i da ”o mână de ajutor” ministrului Finanțelor. Abia după adoptarea documentului respectiv, Marcel Boloș a putut să-și asume de unul singur creșterea printr-un ordin de ministru. Este important de reținut că ordonanța citată mai sus a ajuns pe masa Guvernului la inițiativa aceluiași ministru care avea și să profite de pe urma ei, Boloș. Aparent, argumentul din spatele deciziei a fost protestul spontan al angajaților din instituțiile menționate din luna septembrie, când aceștia au oprit lucrul.

Citește și: Creșterea TVA, pe lista măsurilor fiscale potențiale. ”Butonul roșu nuclear” va crește inflația, va tăia din voturi în campania electorală

Ce spune legea, cum s-a stabilit ”excepția”

Majorarea fabuloasă de 23% la Ministerul Finanțelor, ANAF și Autoritatea Vamală a fost argumentată în nota de fundamentare a ordonanței prin faptul că va facilita eliminarea inechităților salariale între angajați. „Eliminarea inechităților, discriminărilor și/sau discrepanțelor de ordin salarial la nivelul instituțiilor publice cu rol de organ fiscal central creează premisele eficientizării activității de reglementare a legislației fiscale, de colectare a veniturilor fiscale, monitorizarea conformității fiscale și administrare a creanţelor fiscale, activități de o importanță crucială într-o societate, prin care se asigură funcționarea eficientă şi stabilitatea statului, precum și menținerea echilibrului macroeconomic și bugetar.”

Pentru că a devenit clar pentru parlamentari că măsura a fost exploatată vădit în beneficiul oamenilor din instituțiile conduse de ministrul care a stabilit majorarea, în urmă cu câteva zile, în noiembrie, senatul a eliminat din ordonanța de urgență prevedea care i-a permis lui Marcel Boloș să decidă de unul singur salariile menționate. Era însă deja prea târziu, efecte s-au produs deja.