Atenție pe ce dai click: Căutările inocente pe Google precum „Taylor Swift” și „cum să câștigi bani” pot duce la malware

de: Ozana Mazilu
04 12. 2023

Căutările tale nevinovate pe Google te-ar putea duce direct în mâinile hackerilor. Criminalii cibernetici folosesc termeni de căutare populari precum „cum să faci bani online” și „Taylor Swift” ca o capcană pentru a-i determina pe utilizatori să descarce malware.

Poți fi victima unui malware

Introducerea de software rău intenționat pe dispozitivul tău le oferă puterea de a fura bani și informații personale fără să știi. Dar există căutări specifice pe care acești hackeri tind să le folosească pentru faptele lor rele.

Cu siguranță sunt bani de făcut acasă, dar dacă o ofertă pare prea bună pentru a fi adevărată, probabil că este. Unele companii oferă avantaje extraordinare angajaților sau salarii mari, dar locuri de muncă bune sunt greu de găsit. Fii sceptic dacă o ofertă de genul acesta cade din cerul virtual cu mai multe venituri sau avantaje decât ai obține cu o poziție similară la o altă companie. Dacă îți solicită să descarci un software special pentru un test, acesta este un semnal de malware.

De asemenea, site-urile web care promit să te ajute să găsești persoane sau să urmărești numerele de telefon sunt renumite pentru că au înșelat oamenii. Ești curios despre un nou partener amoros, un contact de afaceri sau un vechi prieten. Există modalități (gratuite) de a afla informații, dar aceste site-uri încearcă pur și simplu să te atragă spre un abonament scump.

Vezi și: De ce să nu-ţi încarci niciodată telefonul mobil la prizele din mall-uri, gări sau alte spații publice. Avertismentul de care trebuie să ții cont

Cum să te protejezi

Mai mult, căutările inocente pentru filme, emisiuni și celebrități produc rezultate îngrozitoare. Un nou studiu a găsit cei mai comuni termeni de căutare pentru a infecta dispozitivele copiilor cu programe malware.

Home Security Heroes, o companie care ajută familiile să rămână în siguranță online, a găsit peste jumătate din rezultatele căutării pentru „The Boss Baby”, „Transylvania 2” și „Sonic the Hedgehog” ar putea conține malware. Multe dintre link-uri duc de obicei la site-uri de descărcare ilegale, așteaptă doar să infecteze orice iese în cale.

Așadar, trebuie să ai grijă pe ce dai click pe internet și nu uita de protecție: ar trebui să actualizezi software-ul antivirus pe toate dispozitivele tale pentru a te proteja împotriva căutărilor rău intenționate care pot duce la malware.

Vezi și: Facturile de la Orange, Digi RCS RDS și Enel pe care nu trebuie să le plătești: rămâi fără bani în cont și nu-i mai recuperezi niciodată