Astronomii au descoperit cea mai mare explozie cosmică din toate timpurile

de: Anca Lupescu
18 05. 2023

Astronomii au observat cea mai mare explozie cosmică înregistrată vreodată. Evenimentul, numit AT2021lwx, este de zece ori mai strălucitor decât orice altă stea explozivă cunoscută – sau supernovă – și a durat mai mult de trei ani.

Descoperire astronomică importantă

„Am estimat că este o minge de foc de 100 de ori mai mare decât sistemul solar, cu o strălucire de aproximativ 2 trilioane de ori mai mare decât cea a soarelui”, a declarat Philip Wiseman, astronom la Universitatea Southampton din Anglia, pentru Hannah Devlin de la The Guardian.

„În trei ani, acest eveniment a eliberat de aproximativ 100 de ori mai multă energie decât va elibera soarele în cei zece miliarde de ani de viață ai săi”.

Erupția a fost observată de două sisteme care cercetează cerul nopții în căutarea obiectelor cu schimbări rapide de luminozitate: Zwicky Transient Facility din California a detectat-o pentru prima dată în 2020, iar apoi a fost găsită de Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System din Hawaii.

„Am dat peste acest lucru din întâmplare, deoarece a fost semnalat de algoritmul nostru de căutare atunci când căutam un tip de supernovă”, spune Wiseman într-o declarație.

„Majoritatea supernovelor și a evenimentelor de întrerupere a mareelor durează doar câteva luni înainte de a dispărea. Pentru ca ceva să fie luminos timp de doi ani și mai mult a fost imediat foarte neobișnuit”.

Explozia a avut loc la aproape 8 miliarde de ani-lumină distanță de Pământ

Astronomii au continuat să investigheze explozia de la telescoape din Spania, Chile și de pe orbita joasă a Pământului. Calculele lor au indicat că explozia a avut loc la aproape opt miliarde de ani-lumină distanță de Pământ, când universul avea o vârstă de aproximativ șase miliarde de ani.

Echipa a fost nedumerită de un eveniment atât de uriaș, crezând la început că este vorba de o gaură neagră care mănâncă o stea. Dar modelele au indicat că „gaura neagră ar fi trebuit să înghită de 15 ori masa soarelui nostru pentru a rămâne atât de strălucitoare atât de mult timp”, a declarat pentru Dennis Overbye de la New York Times Matt Nicholl, un astrofizician de la Universitatea Queen’s din Belfast, Irlanda de Nord, care a ajutat la analiza exploziei în curs de desfășurare. O stea atât de mare este foarte rară, a declarat Wiseman pentru The Guardian.

O altă posibilă explicație a fost un quasar, cea mai strălucitoare și mai puternică clasă de obiecte din universul cunoscut. Quasarii sunt emisii mari de energie de la o gaură neagră supermasivă din centrul unei galaxii. Dar nici aceasta nu se potrivea – nu părea să existe o galaxie în jurul lui AT2021lwx sau vreo înregistrare a unei activități anterioare a quasarilor, potrivit Times.