Arca lui Noe, descoperită în Turcia

de: Andrei Tilimpea
03 05. 2023

Azi avem pentru voi un subiect care, sperăm noi, vi se pare interesant. Este vorba despre Arca lui Noe, acest al doilea Adam al omenirii din care ne tragem. Aceasta ar fi fost descoperită în urmă cu 50 de ani, pe un munte din Turcia, și rescanată cu tehnologia 3D în 2021.

Cercetarea cu tehnologie de ultimă oră a fost făcută într-o zonă din estul Turciei, locație despre care se crede că este Muntele Ararat. Acesta ar fi locul mitic de odihnă al arcei, după cum este descris în Cartea Genezei. Hai să aflăm mai multe detalii!

Ce este Arca lui Noe

Arca lui Noe este vasul din narațiunea potopului, din Geneză, prin care Dumnezeu îl pune pe el și pe familia lui să salveze câte o pereche din viețuitoarele de pe Pământ. Povestea biblică ce pentru unii pare a fi mit se repetă însă, sub diferite forme, în zeci de culturi antice care înfățișează inundații masive.

Dar geologii și istoricii consideră că mitul potopului Genezei nu se potrivește cu înțelegerea modernă legată de vârsta planetei. Conform scrierilor istorice, vânătoarea pentru arcă datează din vremea lui Eusebiu din Cezareea (275–339 d.Hr.), dar nu a fost găsită, până acum, nicio dovadă fizică a ei.

Ce au găsit în Turcia

Primul care a aflat despre locul in care a fost gasita structura din lemn este Ahmet Ertugrul, conducatorul echipei de cercetare, în 2008. O cunoștință i-a spus ca în zonă există un loc secret în care se ascund mai multe bucăți din Arca lui Noe. Și-a chemat câțiva prieteni specialiști, au săpat timp de 2 ani și apoi au făcut marea descoperire!

Arheologii au găsit, la o altitudine de 4.000 de metri, relicvele din lemn îngropate în pământ. Structura găsită ar avea mai multe compartimente, separate prin grinzi de lemn, care ar fi găzduit animalele. Ca să fie siguri că sunt autentice, au fost testate întâi cu carbon 14. Rezultatul analizelor de laborator arată că descoperirea are o vechime de 4.800 de ani, adică datează din perioada în care a avut loc potopul, după cum consemnează Biblia.

„Nu suntem siguri 100% că este vorba despre arcă, însa suntem 99,9% siguri”, a declarat Yeung Wing-cheung, regizor de filme documentare chinez și membru al echipei de exploratori numită Noah’s Ark Ministries International, în 2010. Iată că, în urmă cu doar 2 ani, alți arheologi au decis să cerceteze relicvele.

Muntele Arat, găsit în Turcia?

Acum a fost stabilită, în sfârșit, locația adevărată a Arcei lui Noe, conform arheologilor care au cercetat zona. Este vorba de situl Durupinar de pe Muntele Tendurek din estul Turciei, zona despre care se crede că este locația Muntelui Ararat din Biblie. În afară de Sfânta Scriptură, potopul mai apare și în „Epopeea lui Ghilgameș” și în Coran.

„După 150 de zile, a început a se scurge apa de pe pământ și a se împuțina. Iar în luna a șaptea, în ziua a 27 a lunii acesteia, s-a oprit corabia pe Munții Ararat. Apa a scăzut mereu, până în luna a zecea; iar în ziua întâi a lunii a zecea s-au arătat vârfurile munților” (Facerea 8, 3-5).

Ce cred arheologii

Arheologii susțin că au găsit o zonă uriașă care se potrivește cu forma și dimensiunile construcției lui Noe. S-au folosit de cele mai avansate tehnici de scanare 3D și spun că locul se potrivește perfect cu descrierea din Biblie. „Astfel de unghiuri sub pământ nu apar într-o formațiune naturală, geologică”, spune unul dintre cercetători.

Expertul olandez Gerrit Aalten, cunoscut pentru cercetările sale legate de potopul biblic și care a fost chemat să cerceteze relicvele, spune că „există dovezi de netăgăduit că structura de pe Muntele Ararat, în estul Turciei, este parte din legendara Arcă a lui Noe”.

Ce spun ultimele descoperiri

Cercetătorul Andrew Jones și Dr. Fethi Ahmet Yüksel, de la Departamentul de Inginerie Geofizică, Departamentul de Geofizică Aplicată al Universității din Istanbul, au declarat presei britanice că scanările 3D ale zonei au descoperit o formațiune cu lungimea exactă a arcei, detaliată în Biblie ca având în jur de 150 de metri sau 300 de coți în termeni biblici.

Conform Bibliei, Arca lui Noe avea lungimea de 300 de coți, lățimea de 50 de coți iar înălțimea de 30 de coți. Conform cercetărilor istoriografice, aceste dimensiuni echivalau cu 140 de metri lungime, 23 de metri lățime și 14 metri înălțime.

„O astfel de linie paralelă și unghiuri drepte nu te aștepți să vezi în pământ, într-o formațiune naturală, geologică… Dar sunt rezultatele a ceea ce te-ai aștepta să vezi dacă aceasta este o barcă creată de om, care se potrivește scrierilor biblice despre Arca lui Noe”, a spus Andrew Jones.

Arheologii mai spun și că zona în care relicva a fost găsită nu prezintă urme de prezență umană, deci nu a fost locuită. Cu toate acestea, geologii cred că formațiunea, descoperită pentru prima dată în urmă cu aprox. 50 de ani, este doar o simplă formațiune de stâncă.