Aproape 7.000 de lei – atât le intră românilor în casă, lună de lună. Din acești bani trăim 30 de zile

de: Mădălina Bahrim
07 04. 2023

Institutul Național de Statistică tocmai a publicat noi date referitoare la veniturile medii ale gospodăriilor din România, iar vestea cea mai importantă este că în medie, o gospodărie de la noi din țară se întreține 30 de zile cu aproape 7.000 de lei.

Conform raportului oficial, veniturile totale medii lunare au fost în trimestrul al patrulea din 2022, în termeni nominali, 6634 lei pe o gospodărie şi 2648 lei pe persoană.

Desigur că mulți români pot afirma că lor nu le intră lunar în casă acești bani, dar să nu uităm că aici avem în față niște date statistice, o evaluare efectuată de o instituție a statului român care nu vorbește despre fiecare casă și gospodărie în parte, pentru că ar fi imposibil, motiv pentru care se realizează niște calcule din care rezultă anumite rezultate cu caracter general.

Trebuie să trăim din 7.000 de lei lunar, asta este viața

Cu alte cuvinte, vorbim despre o medie națională, este firesc ca aceste cifre să nu fie de o maximă acuratețe pentru 100% dintre cetățeni.

Tot raportul INS ne mai arată o evidență a cheltuielilor gospodăriilor de la noi din țară. Astfel, cheltuielile totale ale populaţiei au fost în trimestrul IV 2022, în medie, de 5842 lei lunar pe o gospodărie (2332 lei pe persoană) şi au reprezentat 88,1% din nivelul veniturilor totale.

„Veniturile băneşti au fost, în medie, de 6105 lei lunar pe gospodărie (2437 lei pe persoană), iar veniturile în natură au fost, în medie, de 529 lei lunar pe gospodărie (211 lei pe persoană). Salariile şi celelalte venituri asociate lor au format cea mai importantă sursă de venituri (66,6% din veniturile totale ale gospodăriilor).

La formarea veniturilor totale ale gospodăriilor au contribuit, de asemenea, veniturile din prestaţii sociale (19,9%), veniturile în natură (8,0%), veniturile din agricultură (1,7%), veniturile din activităţi neagricole independente (1,5%), precum şi cele din proprietate şi vânzarea de active din patrimoniul gospodăriei (1,0%). Cea mai mare parte din veniturile în natură o reprezintă contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (78,6%)”, se mai precizează în raportul citat.