Apartamentele, scumpite cu mii de euro în 2024. Codul fiscal dă la temelia pieței imobiliare

de: Mădălina Bahrim
22 09. 2023

Avem un pachet fiscal nou, ce urmează să intre foarte curând în vigoare, iar impactul său se va resimți în numeroase sectoare economice, mai ales în zona imobiliară.

Românii care plănuiesc să-și achiziționeze un apartament în anul ce bate la ușă trebuie să știe că banii pe care i-au bugetat ei în acest moment nu vor mai fi suficienți.

Bugetul pentru locuință trebuie majorat cu mii de euro față de nivelul actual, numai ca urmare a aplicării prevederilor din Codul fiscal.

Guvernul a decis să majoreze cota de TVA de la 5% la 9% pentru apartamentele cu valoare mai mică de 120.000 de euro, adică fix nișa de buget pe care o au cei mai mulți dintre conaționalii noștri.

Foarte puțini oameni își cumpără locuințe mai scumpe de 120.000 de euro, deci impactul social va fi unul semnificativ, mai ales că vine într-o perioadă deosebit de dificilă pentru finanțele personale. Pe buzunarele românilor de rând apasă deja poveri și provocări semnificative, ca urmare a inflației galopante și a scumpirilor de pe tot lanțul economic. Criza costului vieții ne face să fim mai strâmtorați cu banii și orice creștere de preț ne poate destabiliza.

Pentru un apartament de aproximativ 95.000 de euro, românii vor fi nevoiți să plătească de anul viitor aproximativ 98.000 de euro. Prin urmare, noile modificări fiscale aduc din start o povară financiară mai mare cu mii de euro!

Cum poți ocoli legal scumpirea TVA la locuințe

În funcție de când va intra în vigoare noul TVA majorat, trebuie să știi că poți să ocolești în mod legal plata unei taxe mai mari. Totul e simplu!

Trebuie să te grăbești să închei un antecontract de vânzare-cumpărare, să achiți un avans pentru casă, deci să fii în proces de achiziție, cu documente justificative, în momentul în care va intra în vigoare noua legislație fiscală. Un consultant fiscal te poate ajuta în această direcție, astfel încât să ai toată documentația pusă la punct și să economisești mii de euro!

E posibil să ai timp să faci toate aceste lucruri până la finele anului curent.

În aceste condiții, nu ar fi de mirare ca mulți români să amâne sau să anuleze definitiv decizia de a-și mai cumpăra o casă în viitorul apropiat, ținând cont de faptul că la ora actuală concurează o serie de factori ce susțin o astfel de hotărâre. Pe de-o parte, e mai dificil să te încadrezi în condițiile băncilor de a-ți acorda un credit, fiindcă politicile de finanțare s-au înăsprit, iar pe de alta, chiar dacă vei fi acceptat, trebuie să îți asumi un cost al banilor mult mai piperat decât în 2022, fiindcă dobânzile au explodat în ultima perioadă.

Cu alte cuvinte, vei plăti băncii mult mai mulți bani pe împrumut, e posibil să ai o perioadă de rambursare mai extinsă sau o rată lunară mai mare. În cazul unei dobânzi variabile ai parte și de lipsă de predictibilitate privind evoluția costului ratelor lunare. Prin urmare, finanțarea bancară pentru achiziționarea unui imobil trebuie cântărită bine în această perioadă.

Pe de altă parte, mai poți fi descurajat și de faptul că prețurile pe piața imobiliară continuă să se mențină la cote foarte ridicate, deși băncile se confruntă cu o scădere a cererii de finanțare pentru astfel de achiziții.

Cu toate acestea, piața nu scade la nivel de costuri, deși e foarte posibil ca acest lucru să se întâmple până la urmă, fiindcă proprietarii vor fi nevoiți să lase prețul mai jos, când vor vedea că au anunțuri de vânzare publicate de un an, doi sau trei și niciun doritor nu le bate la ușă.

Până atunci însă, unele apartamente în anumite orașe mari din țară continuă să se scumpească. Conform datelor Storia.ro, în Capitală, prețul solicitat pentru vânzarea unui apartament nou în luna august a.c. a fost de 1.489 de euro/metru pătrat, cu o scădere de 2% față de luna august 2022 și cu o creștere de 2% față de luna iulie 2023. Prețul mediu de cerere pe metru pătrat pentru un apartament vechi a fost de 1.682 euro, o creștere de 7% față de luna august 2022, respectiv o creștere de 3% față de luna iulie 2023, această fiind cea mai mare evoluție de la o luna la altă, conform celor mai recente date.

Referitor la Brașov, aflăm că pretul mediu de cerere pentru apartamentele noi din Brașov a crescut în luna august a.c. cu 8% față de aceeași luna a anului trecut, ajungând la 1.926 euro/metru pătrat, această fiind cea mai mare evoluție de la an la an, din categoria apartamentelor noi, conform celor mai recente date. De asemenea, prețurile apartamentelor vechi au crescut cu 5% față de anul trecut și au avut, în august a.c., un preț mediu de cerere de 1.614 euro/metru pătrat. Comparativ cu luna iulie a.c., prețurile apartamentelor vechi au crescut cu 2%.

E chiria o idee mai bună? Da și nu

În altă ordine de idei, nici traiul în chirie nu mai e chiar extrem de accesibil, consemnându-se scumpiri și pe această nișă. În ceea ce privește chiriile din București, creșterea anuală este de 14% pentru apartamentele cu două sau trei camere și cu 8% pentru garsoniere. Cele mai mari creșteri punctuale s-au putut observa în sectorul 5, unde prețurile de închiriere la apartamentele cu trei camere au sărit cu 33% într-un an.

„În această perioadă efervescentă a sectorului imobiliar, în care studenții se pregătesc pentru noul an universitar 2023-2024, Storia.ro a aflat și care este bugetul disponibil al studenților, în funcție de tipul apartamentelor pe care vor să le închirieze, dar și cu cine își doresc să locuiască și care este gradul lor de mulțumire față de ofertele găsite pentru închiriere. Astfel, conform celui mai recent sondaj desfășurat de noi, se observă că majoritatea studenților care își doresc să închirieze o garsonieră dispun de un buget cuprins între 201-300 de euro (53%), își doresc să locuiască singuri (64%) și sunt mulțumiți (40%) de ofertele pe care le găsesc și care se încadrează în bugetul lor” a declarat Răzvan Ceapă, Head of Operations Storia.ro & OLX Imobiliare.

Totuși, în chirie te bucuri de luxul de a avea flexibilitate. În timp ce rata la bancă e fixă și asumată pe 20 sau 30 de ani, din chiria mai scumpă poți pleca într-una mai ieftină, în funcție de buget, dacă apare o problemă financiară între timp.