Apartamente gratuite în cel mai scump oraș din România: cum se împart 31 de locuințe, cine le plătește, de fapt
Se dau locuințe gratuite acestei categorii de oameni, în Cluj-Napoca. Apartamentele au fost cumpărate cu ajutorul unui proiect de finanțare norvegiană, ce are o valoare de 4,3 milioane de euro.
Mai exact, un număr de 158 de persoane, din comunitățile de români de la Pata Rât, au șansa de a locui într-un loc mai bun, de acum încolo.
ADI Zona Metropolitană Cluj a atins, recent, punctul culminant al unui proiect menit să dea o mână de ajutor câtorva oameni defavorizați, din punct de vedere social, de aici.
Cine va primi apartamente, unde, în ce condiții
În cadrul proiectului, 158 de persoane primesc apartamente, după cum urmează: Cluj-Napoca – 9 apartamente, Florești – 18 apartamente, Apahida – 2 apartamente și Gilău – 2 apartamente.
Beneficiarii vor plăti o chirie modică. În prealabil, familiile care au fost alese pentru a beneficia de noile locuințe au fost instruite cu privire la drepturile și obligațiile pe care le au, ca mai apoi să primească cheile și, evident, contractele.
„Am considerat locuirea ce mai importantă latură a acestui proiect și am folosit fiecare oportunitate pentru a crește suma destinată achiziției de apartamente. Cererea de finanțare a fost scrisă în 2018, iar de atunci, prețurile la apartamentele din Cluj-Napoca și zona înconjurătoare au crescut constant.
Am reușit, cu toate acestea, să relocăm o familie în plus față de ce ne-am propus, prin redirecționarea unor sume de bani de la alte activități către cea de locuire”, a declarat Monica Gräff, manager de proiect, citată de Adevărul.
Proiectul s-a desfășurat în perioada decembrie 2019 – august 2023 și are o valoare de aproape 4,3 milioane de euro, sumă provenind din Fondurile Norvegiene și este implementat de ZMC, în parteneriat cu Direcția de Asistență Socială și Medicală Cluj-Napoca, Universitatea Babeș-Bolyai și Primăria Bergen, din Norvegia.
Evident, scopul proiectului este unul de bune intenții, de vreme ce se dorește ca oamenii din zona Pata-Rât să intre, cât de curând, în normalitatea vremurilor pe care le trăim, fiind de ani de zile marginalizați de societate și blamați pentru sărăcia lor.