Apa de pe planeta noastră este mai veche decât Soarele: ce au descoperit cercetătorii

de: Ozana Mazilu
10 03. 2023

Se crede că apa de pe Pământ a fost adusă de comete, ciocnindu-se de planeta noastră în urmă cu miliarde de ani. Dar acea apă nu s-a format odată cu restul sistemului solar. Cercetătorii cred că era deja o componentă a nebuloasei presolare.

Pentru a înțelege originile apei de pe Pământ, cercetătorii au analizat emisia a două tipuri de apă: obișnuită și grea. Apa simplă este formată dintr-un atom de oxigen și doi atomi de hidrogen. Dar fiecare element are izotopi, gemeni chimici care sunt puțin mai grei, deoarece au neutroni suplimentari în nucleele lor. Unul dintre izotopii de hidrogen se numește deuteriu, iar dacă apa are un atom de deuteriu în loc de hidrogen obișnuit, atunci se numește apă grea.

Cât de veche este apa, de fapt

Raportul dintre apa simplă și grea este o amprentă chimică: ne spune de unde provine apa. Unele comete au un raport foarte asemănător cu Pământul. Ceea ce nu era clar era „când”. Stelele se formează în nori de gaz. Ele dezvoltă un disc din care pot ieși planete și comete. Cercetătorii au găsit conexiunea dintre formarea sistemului de apă și stele într-un sistem care se află la 1.300 de ani lumină de pământ.

„V883 Orionis este legătura lipsă în acest caz”, a declarat autorul principal John J. Tobin, un astronom de la National Radio Astronomy Observatory, într-un comunicat.

„Compoziția apei din disc este foarte asemănătoare cu cea a cometelor din propriul nostru sistem solar. Aceasta este confirmarea ideii că apa din sistemele planetare a fost formată acum miliarde de ani, înainte de Soare, în spațiul interstelar, și a fost moștenită atât de comete, cât și de Pământ, relativ neschimbată”.

Este incredibil că am găsit apă într-un sistem de stea îndepărtat, care este ca cel de aici pe Pământ. Dar asta ne spune, de asemenea, că apa pe care o bem și pe care o folosim este mult mai veche decât propria noastră planetă.