Apa de la robinet, infestată cu chimicale toxice: ce avertizează oamenii de știință

de: Ozana Mazilu
26 07. 2023

Cel puțin 45 la sută din toată apa de la robinet din SUA ar putea fi amestecată cu cel puțin un tip de substanțe per- și polifluoroalchilice sau PFAS, un grup de „substanțe chimice nemuritoare” toxice, potrivit unui nou studiu realizat de US Geological Survey (USGS).

Există aproximativ 12.000 dintre aceste substanțe chimice create de om, conform studiului, și sunt numite „substanțe chimice nemuritoare” din cauza faptului că nu se descompun niciodată în mediu sau în corpul uman.

Apa de la robinet, un pericol

Efectele pe care aceste substanțe chimice le au asupra sănătății noastre nu sunt încă pe deplin înțelese, dar au fost asociate cu mai multe riscuri grave pentru sănătate, inclusiv anumite tipuri de cancer și efecte asupra reproducerii la gravide, după cum raportează The Washington Post.

Acești compuși toxici au fost descoperiți în mai multe locuri de neconceput, inclusiv în recipiente pentru mâncare și chiar în hârtia igienică.

În ciuda toxicității lor suspectate, ele continuă să fie utilizate în produse de larg consum, inclusiv îmbrăcăminte, cosmetice și ambalaje alimentare. Și acum, se pare că și-au făcut loc și în apa noastră de la robinet, ceea ce înseamnă că milioane de americani probabil le consumă direct.

„Milioane de oameni au băut o substanță chimică toxică asociată cu cancerul toată viața și o descoperă abia astăzi”, a declarat pentru WaPo vicepreședintele senior pentru afaceri guvernamentale la Environmental Working Group, Scott Faber.

Și sănătatea umană nu este singura îngrijorare, deoarece PFAS au un impact negativ asupra sănătății animalelor și asupra mediului.

Potrivit USGS, studiul este cel mai mare și cel mai cuprinzător de acest gen de până acum, oamenii de știință examinând mostre de apă de la robinet din peste 700 de locații din întreaga țară, pe parcursul unei perioade de cinci ani. Conform WaPo, aceste locații au fost variate, de la apă preluată de pe terenuri protejate și „zone rezidențiale fără surse cunoscute de PFAS”, până la locații din apropierea locurilor cu deșeuri cu risc ridicat identificate anterior.