Anunțul momentului de la Banca Transilvania, oficial. Cum va oferi credite mai avantajoase cu dobânzi mai mici, miza de 1,5 miliarde de lei

de: Alexandru Puiu
27 10. 2023

Banca Transilvania a încercat dintotdeauna să-și extindă portofoliul de servicii pe cât mai multe fronturi, începând cu români obișnuiți și terminând cu IMM-uri și companii mari. Încurajarea afacerilor mici și mijlocii va deveni semnificativ mai eficientă datorită unui parteneriat cu Fondul European de Investiții.

”IMM-urile fac parte din ADN-ul nostru şi este valabil şi la Banca Transilvania. În acest moment, peste 40.000 de IMM-uri sunt clienţii noştri şi îi vom deservi cu acest instrument.”, a declarat Daniel Szekely în contextul anunțului parteneriatului cu FEI. El este director executiv IMM & Microbusiness la Banca Transilvania.

Citește și: Apare o nouă bancă în România, va fi a treia ca mărime din start. De unde vine amenințarea pentru Banca Transilvania, BCR și BRD

Cum au devenit creditele Banca Transilvania mai avantajoase, pentru cine

Garanția FEI, rezultată din parteneriatul dintre BT și Fondul European de Investiții, se reflectă în condiții de finanțare îmbunătățite, precum dobânzi reduse, dar și cerințe mai relaxate pe partea de garanții și avans pentru creditele de investiții. De asemenea, scadențele pot fi mai lungi, volumele de finanțare crescute și, mai ales, vizează segmente excluse, precum start-up-uri. Acestea din urmă nu ar fi fost sub nicio formă vizate de ”infuzii de capital” sub formă de credite, în absența garanției FEI.

Ca referință, Banca Transilvania, în urma parteneriatului cu FEI, poate acorda credite în valoare totală de 1,5 miliarde de lei, iar 70% din sumă este garanția Fondului European de Investiții. Între cele două s-a semnat un acord de garantare prin care banca va primi garanții de 163 milioane de euro sau aproximativ 800 de milioane de lei. În final, aceste este un important instrument pentru business-uri, indiferent dacă vor să se dezvolte sau să supraviețuiască în urma unei perioade mai dificile.

Citește și: Lovitura dimineții pentru Banca Transilvania, o miză de sute de de milioane de lei la ANAF

Banca Transilvania și FEI, un parteneriat pentru antreprenori, start-up-uri și IMM-uri

„Ne bucurăm să fim parte din acest nou acord cu Fondul European de Investiţii, prin care vom facilita accesul antreprenorilor la noi finanţări. IMM-urile sunt partea aspiraţională din ecosistemul BT de susţinere a companiilor, cel mai mare din România, care contribuie la transformarea sustenabilă a economiei româneşti, ţinând cont de obiectivele europene“, a transmis Daniel Szekely, director executiv IMM&Microbusiness la Banca Transilvania, conform ZF.ro.