Anunțul momentului așteptat de milioane de români, direct de la Guvern. Ce se întâmplă cu facturile la energie în 2024, măsurile de plafonare și compensare a tarifelor

de: Alexandru Puiu
18 12. 2023

În ultimii ani, facturile la energie ale românilor ar fi putut fi semnificativ mai mari, dar au primit o mână de ajutor de la Guvern prin măsurile de plafonare și compensare. Deși acestea au creat haos în procesul de facturare și au dus la întârzieri fabuloase sau gruparea mai multor facturi într-una, per ansamblu, mulți oameni s-au descurcat mai bine financiar.

În teorie, măsurile de plafonare și compensare a facturilor la energie în România își fac efectul până la finele acestui an, dar după cum a atras atenția șeful Guvernului, vor continua și în 2024, începând cu luna ianuarie. Pentru materializarea acestui scop, în bugetul pe anul viitor a fost prins în buget cât un miliard de lei pentru luna ianuarie.

Citește și: Românii și plafonarea facturilor la energie. Cu ce costuri vine această ”favoare” din partea statului români, cine are de pierdut

Plafonarea și compensarea facturilor la energie, în 2024

În weekend, premierul Marcel Ciolacu a fost prezent la Caransebeș și, printre altele, a răspuns și la întrebări legate de schema de plafonare și compensare a prețurilor la energie. ”Continuă. (..) Noi am termina şedinţa de Guvern pe la 12 noaptea (..) azi-noapte am făcut modificările astfel încât şi la Ministerul Energiei şi la Ministerul Muncii, să fie prins în buget câte un miliard de lei pentru luna ianuarie, ceea ce vine din plată din anul anterior, există un delay până verifică facturile ANRE”, a spus premierul.

Cu alte cuvinte, românii nu ar trebui să se aștepte la o explozie a facturilor la energie în acest an, pe timp de iarnă. ”Cred că avem cele mai mici preţuri, cel puţin la caznic, din Europa, la acest moment”, a completat Ciolacu.

Citește și: Cum au ajuns românii să plătească cele mai mari prețuri la energie din Europa. Cine ne sabotează și cum

O mână de ajutor pentru românii vulnerabili economic

„Guvernul a aprobat suplimentarea sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul judeţelor şi sectoarelor municipiului Bucureşti, pe anul 2023, cu suma de 138,2 milioane lei, pentru finanţarea serviciilor sociale din sistemul de protecţie a copilului”, informează Executivul într-un comunicat de presă.

Pentru anul 2024, prin legea bugetului, s-au alocat suplimentar 225,9 milioane lei la bugetele administrațiilor locale pentru acordarea drepturilor asistenților personali ai persoanelor cu handicap grav sau indemnizațiilor lunare ale persoanelor cu handicap grav.