Anunțul important de la Casa de Pensii, acești români riscă să rămână fără bani. Este obligatoriu până pe 25 septembrie

de: Alexandru Puiu
15 09. 2023

În România, există surprinzător de multe tipuri de pensii, unele mai bănoase decât altele. Nu toate sunt însă pentru toată viața, unele necesită o serie stufoasă de acte, declarații și ”dovezi” la intervale regulate de timp, altfel riști să rămâi cu buza umflată.

În categoria detaliată mai sus se află și pensiile de urmaș. Acestea sunt primite de elevii și studenții români pe perioada studiilor. Din momentul în care nu mai atestă cu acte, adeverințe sau declarații pe propria răspundere că încep un nou an școlar sau universitar, riscă să piardă banii și să rămână fără acel drept financiar. Data limită pentru a atesta că au dreptul legal de a beneficia în continuare de acest drept financiar este 25 septembrie.

Românii cu pensie de urmaș trebuie să ateste că o mai merită

„Elevii beneficiari ai unei pensii de urmaş, care au împlinit vârsta de 16 ani, au obligația să prezinte, până la data de 25 septembrie 2023 adeverința din care să rezulte că în anul școlar 2023–2024, urmează o formă de învățământ organizată potrivit legii”, se arată într-o postare a CNPP pe pagina de Facebook a instituției.

Ca referință, dacă nu respecți termenul, există posibilitatea ca pensie pe octombrie 2023 să-ți fie reținută de la plată, să nu îți intre banii pe card.

În consecință, dacă ești beneficiar de pensie de urmaș și ai până în 26 de ani, ai următoarele obligații, conform Casei Naționale de Pensii Publice:

  • să transmiți/depui la sediul caselor teritoriale de pensii o declarație pe propria răspundere privind continuarea studiilor. Termenul limită este de 25 septembrie 2023.
  • să prezinți caselor teritoriale de pensii adeverința în original din care să rezulte că în anul universitar 2023-2024, urmezi o formă de învățământ superior, organizată potrivit legii. Termenul limită este de 25 octombrie 2023. Dacă nu se respectă acest termen, din nou, există riscul să rămâi fără pensia pe noiembrie 2023, conform CNPP.