Anul 2023 pentru pensionarii români, toți trebuie să știe schimbările: ce se întâmplă cu pensiile

de: Ozana Mazilu
17 02. 2023

Vești importante pentru pensionarii români: anul acesta vine cu noutăți pornind de la majorarea punctului de pensie și a pensiei minime garantate și până la beneficiile oferite de stat pentru a-i ajuta pe pensionarii cu venituri mici.

În primul rând, punctul de pensie și pensia minimă garantată vor fi majorate. Conform OUG 168/2022, apărută la începutul lunii decembrie a anului trecut, stabilește că punctul de pensie este de la 1 ianuarie la valoarea de 1.785 de lei, precum și faptul că, începând cu 2024, această valoare se va majora din nou.

De asemenea, toate pensiile militare se majorează, iar unele pensii speciale sunt „înghețate”. În 2023, toate pensiile militare se actualizează automat cu rata medie anuală a inflației, iar pensiile mai mici de 10.000 de lei se majorează suplimentar, în mod diferențiat, potrivit aceleiași OUG 168/2022.

Este important de reținut că nu se mai reține CASS pentru pensiile mai mari de 4.000 de lei, dar implementarea se va putea face din februarie.

Decizia CCR a fost publicată la finele anului în Monitorul Oficial, ceea ce o face, teoretic, aplicabilă din acel moment, dar Casa Națională de Pensii Publice a anunțat că implementarea se va putea face doar din februarie, deoarece a calculat și transmis în teritoriu pensiile pentru luna ianuarie.

Pensionarii și pensiile în 2023

Mai mult, sumele pentru plata retroactivă a contribuției la pensie, în cazul contractelor din 2023, au crescut. Astfel, cei care vor să-și acopere perioadele în care nu au cotizat la sistemul de pensii o pot face și în 2023, prin semnarea unui contract de asigurare socială cu casa de pensii și prin plata unor sume către aceasta.

Pensionarii și alte persoane cu venituri mici vor primi, în 2023, un ajutor pentru plata facturilor sau datoriilor la energie. Mai exact, 1.400 de lei pentru plata facturilor sau datoriilor la energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne de foc și altele.

Pe de altă parte, noua lege a pensiilor a fost amânată din nou și se va aplica abia din ianuarie 2024. Regulile stabilite de către noua lege a pensiilor, care ar fi trebuit să se aplice din septembrie 2021, au fost amânate inițial pentru anul acesta în toamnă, dar la finalul anului trecut au suportat o nouă amânare pentru 1 ianuarie 2024.

La fel ca anul trecut, tichetele sociale pentru alimente și mese calde se acordă și în 2023, iar numărul beneficiarilor crește. Așadar, și anul acesta se acordă tichetele sociale în valoare de 250 de lei pentru alimente și mese calde.

În ceea ce privește personalul din serviciile de ambulanță, acesta nu va putea ieși la pensie mai repede nici în 2023. Potrivit OUG 168/2022, a suspendat punerea în aplicare a măsurii de a ieși la pensie la vârsta de 57 de ani până la data de 1 ianuarie 2024.

În plus, salariații cu anumite activități în sectorul construcțiilor de mașini pot ieși mai repede la pensie, prin Legea 351/2022, cu aplicabilitate din 1 ianuarie.

Cu toate astea, noi categorii de salariați pot ieși la pensie mai devreme: dansatorii și soliștii de balet.