ANPC pune tunurile pe giganții care trimit profiturile în afara țării. Miza este de miliarde de lei, bani românești
În România, există numeroși giganți cu încasări de miliarde de euro care plătesc zero impozit la nivel local, pentru că își trimit încasările în afara țării. Până când autoritățile de la București vor implementa un mecanism de impozit pe cifra de afaceri, ANPC a venit cu un avertisment important.
La câteva zile după ce a ajuns online o listă foarte stufoasă cu companii multinaționale de miliarde care activează pe meleaguri mioritice, dar declară pierderi sau profit zero la încasări fabuloase, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a anunțat o campanie de controale serioase. Premisa este că aceste firme se dau peste cap pentru a nu plăti impozit la bugetul de stat.
Protecția Consumatorului și firmele cu profit zero
Situația acestor companii cu prezență pe piața din România a făcut subiectul mai multor investigații de-a lungul anilor, dar fără schimbări semnificative de comportament, având în vedere că practica este una legală. ANPC, de exemplu, atât anul trecut, cât și la începutul acestui an, a verificat companiile respective.
Ca referință, potrivit unui clasament prezentat de Ziarul Financiar, 100 de companii au raportat anul trecut pierderi în valoare de opt miliarde de lei, la afaceri de 132 de miliarde de lei. Pe listă figurează mari firme cu cifre de afaceri de sute de milioane de euro, precum: LIBERTY Galați, Telekom România, Vodafone, Orange, Profi, Enel sau Arctic.
„Cred că trebuie lămurită întreaga situație raportat nu numai la presiunea financiară pe care o exercită asupra bugetului de stat, ci ar trebui văzut și dacă aceștia, fiind atât de pregătiți în țările lor de origine, respectă la fel de mult consumatorul român ca pe cel din țările lor de origine.
Noi am mai avut acțiuni. Dacă vă amintiți, imediat cum a apărut situația legată de intrarea României în Schengen. Un reprezentant al statului austriac ne explica că nu suntem foarte bine pregătiți, iar în zilele imediat următoare ne-am dus în acțiuni de control la mai multe firme de origine austriacă. Am fost triști și neplăcut surprinși să constatăm că nu se ridicau la nivelul la care ne recomanda să ne desfășurăm viața demnitarul austriac.
Am aplicat atunci sancțiuni și am acționat cu fermitate, pentru că acesta era sfatul dat. Așa ar trebui procedat cu toate companiile care tratează țara noastră diferit față de a lor”, a spus Horia Constantinescu, șeful ANPC.