Anomalia din câmpul magnetic al Pământului: explicația NASA, cum ne afectează

de: Iulia Kelt
24 03. 2023

NASA monitorizează activ o anomalie în câmpul magnetic al Pământului: o regiune gigantică de intensitate magnetică mai mică pe cerul de deasupra planetei, care se întinde între America de Sud și sud-vestul Africii.

Acest fenomen, în curs de dezvoltare, numit Anomalia Atlanticului de Sud, a intrigat și îngrijorat oamenii de știință, de-a lungul anilor, mai ales pe cei de la NASA.

Sateliții și navele spațiale ale agenției spațiale sunt deosebit de vulnerabile la intensitatea slăbită a câmpului magnetic și la expunerea rezultată la particulele încărcate provenite de la Soare.

Stația Spațială Internațională, direct afectată

Anomalia Atlanticului de Sud, asemănată de NASA cu o „gaură” în câmpul magnetic al Pământului, nu afectează viața de pe Pământ, dar nu același lucru se poate spune despre Stația Spațială Internațională.

Puterea redusă a câmpului magnetic din interiorul anomaliei denotă că sistemele tehnologice de la bordul sateliților se pot scurtcircuita și funcționa defectuos dacă sunt lovite de protoni de înaltă energie.

Acestea pot produce erori de nivel scăzut, dar prezintă riscul de a provoca pierderi semnificative de date sau chiar daune permanente ale componentelor cheie.

„Câmpul magnetic este, de fapt, o suprapunere a câmpurilor din multe surse curente”, a explicat geofizicianul Terry Sabaka, de la Centrul de zbor spațial Goddard al NASA, în 2020.

„Anomalia Atlanticului de Sud poate fi interpretată și ca o consecință a slăbirii dominației câmpului dipol din regiune”, a declarat, la rândul său, geofizicianul și matematicianul NASA Goddard, Weijia Kuang, în 2020.

„Mai specific, un câmp localizat cu polaritate inversată crește puternic în regiunea SAA, făcând astfel intensitatea câmpului foarte slabă, mai slabă decât cea a regiunilor înconjurătoare”.

Există mulți oameni de știință care încă nu înțeleg pe deplin această anomalie și implicațiile ei.

Însă, un studiu condus de heliofizicianul NASA Ashley Greeley, în 2016, a dezvăluit că Anomalia Atlanticului de Sud se deplasează încet în direcția nord-vest.