Anchetă europeană după ce guvernul de la Budapesta ar fi spionat sute de cetățeni ungari: „Oamenii simt că drepturile de bază le sunt încălcate”
Există „toate indiciile” că autoritățile de la Budapesta au folosit programul de spionaj Pegasus, a arătat șeful delegației comisiei Parlamentului European privind acest spyware, Jeroen Lenaers.
Acesta a susținut o conferință de presă, în urma unei vizite de două zile în Ungaria, ca parte a unei anchete privind folosirea necorespunzătoare a programului de spionaj a mai multor state europene.
Sute de cetățeni ungari, supravegheați cu Pegasus
Potrivit unor informații apărute de la mijlocul lui 2021, aproximativ 300 de cetățeni ungari au fost spionați cu spyware-ul Pegasus, Lenaers susținând că multe dintre întrebările delegației au rămas „fără răspuns”.
Guvernul ungar ar fi refuzat întâlnirea cu delegația Parlamentului European.
El a mai spus că ministrul ungar al Justiţiei, Judit Varga, „a ales să ne atace cu teorii ale conspiraţiei despre forţe străine care atacă Ungaria”.
Lenaers, eurodeputat olandez din grupul PPE, a mai declarat că nu au primit nicio explicaţie privind numărul mare de persoane ale căror convorbiri au fost interceptate de autorităţile ungare.
„Sunt demonstranţii, avocaţii şi jurnaliştii cu adevărat o ameninţare la adresa siguranţei publice?”, s-a întrebat el, precizând că autorităţile ungare au invocat îngrijorări privind securitatea naţională ca „motiv general de a lua ca ţintă pe oricine”.
Lenaers a mai spus că această practică încalcă legislaţia UE şi a cerut guvernului ungar „să respecte legislaţia UE, să protejeze drepturile fundamentale şi să le ofere cetăţenilor Ungariei opţiuni corespunzătoare de despăgubiri”.
„Aici, în Ungaria, este clar că oamenii simt că drepturile de bază le sunt încălcate sistematic”, a subliniat eurodeputatul olandez.
El a mai cerut guvernului de la Budapesta să nu mai folosească drept motiv de supraveghere formula largă privind „îngrijorarea securității naționale”