ANAF, ”șmenar” de mașini cu kilometrii dați înapoi. Frauda pe care o face fiscul cu autoturisme confiscate

de: Alexandru Puiu
25 09. 2023

Nu de puține ori, ANAF comercializează bunuri confiscate, mobile sau imobile. Cazul comercializării la licitație a unor mașini cu kilometrii dați înapoi este însă unul cât se poate de ilegal și nu te-ai aștepta ca o autoritate a statului să fie implicată în astfel de activități.

De cele mai multe ori, licitațiile ANAF sunt construit în jurul unor autoturisme vechi și foarte vechi cu o valoare nu foarte mare. Există însă și excepții de la regulă, cum se întâmplă în cazul postării de mai jos de pe pagina de Facebook a instituției. De această dată, sunt disponibile pentru vânzare și câteva autoturisme de lux, un BMW X6 din 2016, un Mercedes Benz S-Class 350 și un microbuz Mercedes Benz V Class. Din păcate, conform unor verificări realizate de Promotor, toate cele trei autovehicule au kilometrajul dat înapoi, iar verificarea s-a realizat cât se poate de simplu la RAR cu ajutorul numărului serial al mașinii, VIN.

Gestul ilegal al ANAF îți scade și mai mult încrederea în instituțiile statului

Conform anunțului ANAF, instituția a publicat în urmă cu câteva zile datele despre o licitație pentru două autoturisme de lux, un microbuz și un buldoexcavator. Toate aparțin unei firme din Dâmbovița și, ca de obicei, scopul vânzării este de a recupera datorii restante de la compania respectivă. Prețurile de vânzare nu sunt deloc neglijabile, după cum se poate vedea în anunțul de mai jos, până la 300.000 de lei.

Problema pleacă de la faptul că toți kilometrii listați de ANAF sunt rupți de realitate, după cum atestă verificările la RAR pentru numerele de identificare incluse în anunț. În timp ce Fiscul menționează valorile de 45.000 de kilometri, 102.000 de kilometri și 157.000 de kilometri parcurși. În realitate, vorbim de 146.308 kilometri, 261.000 de kilometri și 150.000 de kilometri. Pentru a înțelege mai bine înșelătoria, poți arunca o privire pe verificările de pe site-ul rar imortalizate în capturile de ecran de mai jos.

„Aceste vehicule rămân în proprietatea debitorului până la finalizarea licitației. Este obligat debitorul să ofere acces la ele și orice informații i se solicită. Prețul de vânzare este stabilit de un expert desemnat. Acesta verifică toate bunurile, le evaluează și stabilește valoarea lor. Este obligația lui să verifice toate detaliile care țin de starea tehnică a bunului sau de documente”, a declarat pentru ProMotor un reprezentant al ANAF Titu, instituție care a scos la licitație vehiculele, sub protecția anonimatului.

Ca o notă de subsol, cu kilometrii adevărați, respectivele mașini ar fi avut o valoare cu 10.000 – 20.000 de euro mai mică. De aici rezultă și înșelăciunea.

„Inducerea în eroare a unei persoane prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasă a unei fapte adevărate, în scopul de a obține pentru sine sau pentru altul un folos patrimonial injust și dacă s-a pricinuit o pagubă, se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani”, conform Art. 244 (1) din Codul Penal.