ANAF intră în secolul 21, schimbarea așteptată de milioane de români: cum va pune Fiscul tunurile pe contribuabili
Foarte mulți români speră la moartea dosarului cu șină și eliminarea deplasărilor inutile la un ghișeu al autorităților române. Deși nu se fac pași repezi în această direcție, progrese importante s-au înregistrat în ultimii ani.
În contextul în care ANAF este prima instituție pe care oamenii din România și-ar dori-o modernizată, nu ar trebui să vină ca o surpriză faptul că așteptările sunt mari pentru președintele instituției, Lucian Heiuș. Prezent la conferința CursDeGuvernare din această săptămână, oficialul a oferit mai multe detalii despre procesul de modernizare și digitalizare al Fiscului. Banii pentru această tranziție în secolul 21 vor veni din PNRR, fonduri europene. Au termene clare de implementare și jaloane de respectat.
Ce se întâmplă cu ANAF-ul, cum se digitalizează
Lucian Heiuș este optimist că lucrurile vor progresa cum se cuvine pentru instituția pe care o conduce. Important este ca alte instituții ale statului să facă pași importanți în același ritm, pentru ca lucrurile să se schimbe fundamental.
Cel mai important proiect de digitalizare al ANAF este APIC Big Data și are termen de finalizare decembrie 2025. Este de fapt o bază mare de informații pe care inspectorii Fiscului o vor folosi pentru a face analize de risc. Lucian Heiuș spune că, după decembrie 2025, Fiscul va putea identifica cu multă precizie locul și momentul în care se produce evaziune fiscală, astfel încât echipele de inspecție vor interveni ”exact acolo unde este nevoie”, conform Avocatnet.ro.
”Facem și acum analize de risc, însă cu un grad mai mare de improbabilitate. Încercăm să direcționăm resursa de care dispunem, și care este limitată, acolo unde se produce evaziunea fiscală.
Pentru asta trebuie să ai acces la toate in formațiile, să poți să faci o analiză de risc corectă și să te duci astfel exact acolo unde se produc lucrurile”, a explicat Lucian Heiuș utilitatea proiectului. Rămâne să vedem dacă autoritățile române nu vor sabota primirea fondurilor din PNRR prin evitarea reformării sistemului de pensii.