ANAF ”a dat-o de gard”, încep restructurările, reducerile de cheltuieli: cum se măsoară ineficiența Fiscului românesc

de: Alexandru Puiu
05 04. 2023

După numeroase amenințări și controale la românașii care fac bișniță pe OLX, a devenit evident pentru autoritățile române că, în tot acest timp, ANAF-ul a neglijat marii contribuabili și a eșuat în a obține taxele și impozitele datorate de giganții industriei autohtone. Aparent, problema banilor la buget nu se rezolvă cu presiune pusă pe profesorii care fac meditații și nu își declară veniturile și nici nu cei care nu au plătit TVA pentru că au vândut două – trei mașini la mâna a doua într-un an.

Analizând activitatea sau ineficiența ANAF, liderii coaliției de guvernare și-au dat seama în această săptămână că trebuie să se pregătească serios de tăieri de cheltuieli. Nu de alta, dar Fiscul a ieșit pe minus cu vreo două miliarde în primele două luni din 2023, comparativ cu programul asumat de șeful instituției de stat, conform datelor obținute G4Media din surse politice.

ANAF nu colectează sumele serioase

Coaliția de guvernare nu doar că trebuie să se adapteze la ineficiența ANAF prin reducerea de cheltuieli, dar este obligată să adopte măsuri legislative clare pentru a facilita și încuraja creșterea colectării de impozite și taxe.

Momentan, conform datelor ajunse online, reducerile de cheltuieli vizează scăderea cheltuielilor cu mașini, carburant, echipamente pentru instituții, dar și scăderea numărului de membri în consiliile de administrație ale miilor de companii de stat. Cu alte cuvinte, vorbim de restructurări la cel mai înalt nivel. Dacă un consiliu de administrație are în prezent 11 membri, se va reduce la 7. Dacă vorbim de 7 persoane într-un board de conducere, se va micșora la 5.

În plus, tot ca o consecință a practicilor ANAF care nu face o treabă foarte bună în a aduce bani la bugetul de stat, ar trebui să scadă indemnizațiile pentru membrii consiliilor de administrare și de ședință. Mai mult decât atât, membrii coaliției au emoții când vine vorba de păstrarea deficitului bugetar asumat prin legea bugetului, 4,4% din PIB.