Amenzi de până la 50.000 de lei pentru românii care stau la bloc și fac asta cu propriile apartamente. Îți trebuie un nou certificat din 2024

de: Alexandru Puiu
12 12. 2023

În România, apartamentele în regim hotelier au devenit o industrie foarte bănoasă, una care a explodat ca popularitate. Cei mai mulți dintre cei care merg însă pe astfel de afaceri o fac însă ilegal, fără a plăti niciun fel de taxe la stat, iar sancțiunile sunt usturătoare, dacă sunt prinși.

De la 1 ianuarie 2024, vor fi implementate noi reglementări la nivel național și european când vine vorba de închirierea apartamentelor. Consecința constă într-o amendă drastică pentru care nu respectă regulile, nu obțin certificatele și autorizațiile necesare, nu plătesc taxe și impozite.

Citește și: PIața imobiliară din România, între București și Cluj, Brașov sau Timișoara. Ce se întâmplă cu prețurile la apartamente, unde sunt cele mai ieftine

România, raiul apartamentelor în regim hotelier

Peste un milion de turiști au apelat la apartamente în regim hotelier în primele zece luni ale acestui an. Astfel, mulți proprietari câștigă sume importante de bani fără a respecta legislația și fără a plăti taxe. Din 2024 însă, va deveni din ce în ce mai dificil să îmbrățișezi astfel de practici într-o manieră ilegală, pe lângă faptul că vei sta constant cu stresul unor amenzi fabuloase.

În plus, va fi semnificativ mai greu să-ți promovezi o locație pe diferitele platforme online, precum AirBnb sau Booking.com, dacă nu te afli în legalitate. Toate îți vor solicita un certificat de clasificare, iar fără documentul cu pricina, apartamentul tău nu mai poate fi înregistrat pe cel mai populare platforme dedicate activității. Probabil că îți vei mai putea publica anunțul de închiriere pe Facebook sau OLX, dar vei intra mult mai ușor în vizorul autorităților.

Citește și: Taxele de turism pe care trebuie să le plătești, ca să vizitezi aceste orașe: trebuie să scoți din buzunar mai mult în unele țări, de anul acesta

Certificatele de clasificare, obligatorii pentru românii care închiriază o locuință

Deși noțiunea de ce certificat de clasificare s-ar putea să-ți fie străină, merită să ai în vedere că este departe de a fi nouă. Cu toate acestea, în 2023, puțin peste 1.000 de astfel de documente au fost eliberate în conformitate cu cerințele Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului. Valoarea este cu atât mai ciudată cu cât, în primele zece luni ale anului curent, peste un milion de turiști români și peste 120.000 de turiști străini s-au cazat în astfel de locuințe în regim hotelier, conform datelor Institutului Național de Statistică, conform Știrile ProTV.

Cei care încearcă să-și promoveze locația pe diferite platforme de închiriere, dar omit obligativitatea certificatului de clasificare, riscă amenzi de până la 50.000 de lei.